Politik och mellanöstern: Svagheten med IPRED

28 april 2009

Svagheten med IPRED

Jag har inte skrivit mycket om IPRED och rättegången med The Pirate Bay mest för att jag inte vill ta ställning i frågan. Båda sidorna gör rätt och fel tycker jag.
Men jag läste igår om att Tele 2 tänker låta bli att lagra information om tilldelning av IP-nummer till sina kunder. Då insåg att jag att svagheten inom IPRED-lagen är våra internetvanor.

De allra flesta av oss har laddat ner illegalt någon gång. En betydligt mindre del, men ändå en stor grupp människor, laddar ner illegalt regelbundet. Vi snackar ändå om en stor kundkrets, som nu vill ha en schysst internetleverantör som inte vill lagra information som kan tänkas användas av piratjägarna.

För en tid sen var det Bahnhof som hamnade i rampljuset i dagarna efter den fällande domen mot TPB:s grundare. Det skulle inte förvåna mig om Bahnhof nu har betydligt fler kunder än före rättegången, för det är en sådan internetleverantör piraterna troligen vill ha. Att Tele 2 nu också ger sig in i den alldeles nya marknaden (för piraterna) är inte förvånande. Vi får (och bör nog) räkna med att fler internetleverantörer snart ger sig in i marknaden genom att erbjuda anonymitet gentemot Antipiratbyrån. Kanske inte Telia...men de andra.

Frågan är om regeringen väljer att komplettera IPRED-lagen för att tvinga leverantörerna att lagra information om sina kunder. En sådan lag är ju redan på gång, och som stavas till datalagringslagen. Kanske blir den lagen ett komplement till IPRED-lagen.

Det blir intressant att se hur det här slutar. Kanske slutar konflikten med en kamp mellan frihetskämpare och diktaturer.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2804863.svd

2 kommentarer:

Tor sa...

Tele 2: Vi sparar visst kunduppgifter"En sådan lag är ju redan på gång, och som stavas till datalagringslagen."Ja, men den är till för att bekämpa terrorism och grov brottslighet, inte för småbrott.

Ibrahim sa...

Det här är konstigt. Kör de dubbel-policy? De kanske ville ha lite fler kunder.

Datalagringslagen kommer att vara lika tandlös som FRA-lagen. Terrorister finns, men de utgör knappt en miljondel av vår befolkning. Såvitt jag vet finns bara en f.d stämplad terrorist bosatt i Sverige. Brottslighet kan man bekämpa på många olika sätt, t.ex. genom att ge grova brottslingar livstid istället för 3 månader.