Politik och mellanöstern: Egypten - Hizbollah

13 april 2009

Egypten - Hizbollah

Allt fler partier i arabvärlden riktar kritik mot Egyptens anklagelser mot Hizbollah. Nu har även den egyptiska oppositionen sagt vad de tycker om anklagelserna.

"The Egyptian opposition's official said there were two agendas in the region: one that works to safeguard the Resistance and support it to achieve victory against the Zionist entity from one side, and one that only seeks to satisfy the Americans and Zionists from another.

Akef called on everyone to support the Resistance through all possible ways, stressing that betting on the Arab governments was useless. "The Arab nations are the source of hope, they should remain attentive and accomplish their duties towards their brothers in Palestine and support them as possible to lift the siege and end the suffering."
Allt fler människor har fått nog av Hosni Mubaraks politik. Faktum är ju följande: Hizbollah är den absolut populäraste organisationen i den muslimska världen. Man kan inte kritisera Hizbollah bara sådär. En till sak att tänka på är att Hosni Mubarak är redan inpopulär sen länge. Egyptens ekonomi har blomstrat under de senare år, men fortfarande lever en stor del av befolkningen i fattigdom.

Den stora klassklyftan i det egyptiska samhället syns tydligt, även för de som inte bor i landet. Egypten är arabvärldens största filmexportör. Man kan säga att Egypten är arabvärldens Indien. I filmerna brukar man se hur vissa lever typiska amerikaniserade liv (med stora och dyra villor och bilar i miljonklassen). De fattiga suddas bort.

Ett till problem är Egyptens förhållningssätt till Israel, som ogillas starkt i den muslimska världen. Trots att Egypten verkar leva i fred med Israel är det snarare så att Hosni Mubarak tar order från den sionistiska staten. Det upplevs inte som att Egypten lever i fred med Israel, utan att Egypten styrs från Israel. Och det verkar Hosni Mubarak gilla.

Hosni Mubarak gräver just nu sin egen grav. Jag är väldigt säker på att om detta fortsätter lär vi se fler demonstrationer i Egypten.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=81568&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=81558&language=en

13 kommentarer:

Iyad sa...

Hosni Mubarak kommer bara styra fram tills 2011 då det är val i Egypten. Han är nästan 80 år gammal nu han kommer inte vela vara president mer. Det är klart och tydligt att han vill att sin son ska ta över som president. Hoppas bara inte hans son blir lika korrupt om nu han tar över efter sin far.

Ibrahim sa...

Jag tror att han försvinner från makten i år.

Iyad sa...

Nej jag tror inte det. Hur har du tänkt att det ska ske isåfall?

Ibrahim sa...

Någon form av revolution. Tror inte att det finns speciellt många egyptier som orkar med Mubarak längre.

Iyad sa...

Jo men de orkar inte göra någonting åt saken heller tror jag. Egypten har redan gått över gränsen mot förräderi. Tror inte Egypten kan göra värre än vad de redan gjort så att egyptier reser sig. Hade egyptierna haft viljan att göra någonting hade de gjort det för länge sedan.

Ibrahim sa...

De har ju försökt många gånger, och varje gång har de blivit misshandlade av den egyptiska polisen. Nu när USA rånar mellanösterns rikedomar lär fattigdomen i Egypten spridas. Folk börjar få nog.

Sen kan man fråga sig varför Mubarak låter Mossad röra sig fritt i Egypten, men inte Hizbollah. Borde inte en arab stötta en arabisk organisation framför en sionistisk organisation som driver en terrorverksamhet?

Iyad sa...

Hosni Mubarak slickar västvärldens fötter just nu eftersom Mubarak vill att sin son ska efterträda honom. Om västvärlden är nöjda med Mubarak så kommer de hjälpa hans son till makten.

Ibrahim sa...

Hosni Mubarak är en sionist, han kommer alltid att slicka israeliska fötter.

Iyad sa...

Nej han är inte sionist. Han är pengagalen. Inget illa menat mot egyptier men många av dem kan göra vad som helst för pengar. Mubarak bryr sig egentligen inte om Israel, inte heller om palestinierna. Allt handlar om pengar.

Anonym sa...

precis iyad men det handlar också om makt , rädsla och feghet.

Om Nasser hade varit president i egypten idag skulle Israel vara gone. så typiskt att arabvärldens största stormakt har en äcklig president .

Tråkigt :(

Ibrahim sa...

Mubarak kan bokstavligen mosa Israel vilken sekund som helst. Egypten är ett betydligt starkare land än Israel. Det handlar om pengar och makt, för han vet att samma dag han väljer att anfalla Israel (eller bara ta ställning mot Israel) dör han. CIA har hotat honom till livet, det är jag väldig säker på. Men det ger inte honom rätt att fortsätta ignorera eländet i Gaza-remsan. Han kan ju be om hjälp från sina grannar.

Anonym sa...

Ibrahim, Israel har ett av världens bästa försvar så jag tror inte egypten kan mosa dem hur dem vill.

Ibrahim sa...

Bästa försvar? De försökte "försvara sig" mot Hizbollah i 34 dagar. Till slut var det israelerna som gav upp. De har inget försvar alls, bara en bunt skojare till soldater som laddar upp roliga videoklipp på youtube. Om det inte var för de vapen de har hade jag trott att IDF var en cirkus.