Politik och mellanöstern: Hederskulturen existerade inte för 50 år sen

15 april 2009

Hederskulturen existerade inte för 50 år sen

Innan den sexuella revolutionen i västvärlden på 1960-talet existerade inte hederskulturen, bara olika kulturer som liknar varandra. För inte så länge sen, bara för 50 år sen, såg världen annorlunda ut. Trots att världen då var mer polariserad p.g.a. olika kulturer och religioner, ställdes liknande krav på människor i olika länder.

Idag snackar man dock om hederskulturen. Oftast jämför man de "hedersförtryckta" ungdomar med de "fria". Det är inte sällan man diskuterar problematiken i sexuella termer, alltså att de friare ungdomarna får ha sex före äktenskap medan de förtryckta tvingas att vänta tills de gifter sig.

Frågan är ju då; varför förutsätter man då att en person som får ha sex är fri? Kanske har det med valfriheten, eller beror det på de normer som bygger på 60-talets sexuella revolution?

Först måste man göra klart för sig att problemet inte är så lätt som det kan verka. Inget är ju svart eller vitt...eller jo, nästan. Men inte det här problemet. Nu är det så att det finns ungdomar som har lite mer valfrihet än de förtryckta, men inte är lika fria som de allra friaste ungdomar. De kanske tycker att det är bra att det är så, att deras föräldrar visar bestämdhet men ändå kan acceptera vissa saker. Det kanske finns de som vill ha lite mer frihet, men att det kanske inte utgör något problem alls. De kanske kommer överens med sina föräldrar.

Jag upplever att många invandrare upplever problem med vissa normer här i Sverige. Många invandrare kommer från helt avlägsna länder, som har sina egna samhällsnormer. Det är ju inte konstigt att en irakier (ett exempel) tar avstånd från vissa svenska normer. Det kallas ju kulturkrock. Många invandrare har anammat dessa normer, men inte alla. Vissa kan leva sida vid sida om normerna, andra känner sig tvingade att ta till hårda metoder för att hålla normerna borta från sina hem.

Trots att övriga världen bara på senare år börjat förändras på samma sätt som Europa gjorde för omkring 50 år sen, finns konservativa människor som vill hålla sig till de äldre normerna. Det bör inte förvåna. Det finns många svenskar som håller sig till de äldre normerna. Men de syns inte lika mycket som invandrarna. Det är ju troligen den primära anledningen till varför bara invandrare, och inte också vissa svenskar, finns "på den andra sidan".

Det finns ett problem, det håller jag med om. Problemet är dock inte andra kulturer, utan de människor som tar till våld för att försvara dessa kulturer och normer. Att utöva våld är fel, det är vi alla vara överens om. Men ju mer man försöker demonisera dessa kulturer, desto större kommer detta problem att bli. Många invandrare känner sig redan utstötta från det svenska samhället. Därför måste alla medborgare visa förståelse gentemot andra kulturer. Det handlar om att kunna se skillnad på en kultur och en person som begått brott. Svårare än så är det inte.

Sen får vi inte heller utöva grupptryck mot de som är konservativa. Vill man avstå från alkohol eller sex före äktenskap ska man få kunna göra det. Man är ju också fri om man vill avstå från vissa saker, trots att vissa människor verkar ha för sig att man i sådana fall är tvingad/förtryckt. Frihet handlar inte bara om vad man får göra, utan vad man vill göra och om man får göra det. Enligt definition är man fri om man kan tänka självständigt och får göra som man vill, inom lagens ramar (så länge lagen inte förtrycker). Är man dock utsatt för grupptryck och måste bli av med oskulden innan man går ut grundskolan...ja, då är man förtryckt. Men det tänker många människor inte på...

http://dn.se/sthlm/hedersfortryck-begransar-manga-unga-1.843593


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2730273.svd

3 kommentarer:

Friskytten sa...

Det sjuka intresset för framförallt flickors oskuld fanns inte i Sverige ens för 50 år sedan. Jag vet, för jag var ung då. Ska man hitta sånt får man leta sig bra mycket längre tillbaka i tiden. Inte ens mina föräldrar, som var unga på 30-talet, känner igen detta.

Det som upprör mest i detta är dock inte ifall någon själv vill värna sin oskuld eller inte, utan att föräldrar och andra anser sig ha rätt att lägga sig i. Vi har i Sverige kämpat för individens rätt över sig själv. Vi kan inte ha ett samhälle där vissa inte ska få ha den rätten.

friskytten.blogg.se

Ibrahim sa...

Föräldrar är fortfarande föräldrar, de ska bestämma tycker jag. Om mina föräldrar struntade i mig hade jag säkert börjat knarka. Men det här med oskulden, brydde sig folk inte om det för omkring 50 år sen?

Anonym sa...

Det sjuka är att Sverige är ett väldigt åsiktshomogent land (både förr och idag) där staten (genom ffa skolan) anser sig ha rätten att pådyvla befolkningen vad som är rätt respektive fel åsikter, oavsett om det handlar om

Istället för att enbart lära ut fakta så ha man en slags ryggmärksreflex i att också lära ut det 'rätta', oavsett om det rör sig om statsväsen (demokrati), ideologi (välfärdssamhället), jämställdhet (feminism), sexualundervisning (RFSL), etc.