Politik och mellanöstern: Egypten griper "Hizbollah agenter"

10 april 2009

Egypten griper "Hizbollah agenter"

Under den senaste veckan har relationerna mellan Libanon och Egypten satts på prov flera gånger. Egypten har anklagat Hizbollah för att ha planerat attentat på egyptisk mark. Självklart anklagar man Hizbollah för att det var Hizbollah som först höjde rösten mot Mubarak-regimens val att låta gränsövergången i Rafah förbli stängd, trots den svåra situationen i Gaza-remsan under kriget. Hizbollahs initiativ resulterade i mycket tuff kritik mot Egypten från hela den muslimska världen. Inte ens Saudi Arabien kunde låta bli att kritisera Mubarak. Även i väst, Latinamerika och Asien riktade man hård kritik mot Egypten.

Hizbollah är känd för sin politik, vilket är att Hizbollah kämpar mot den israeliska ockupationsmakten. Många gånger tidigare har Israel och USA riktat liknande anklagelser, tydligen i syfte för att smutskasta Hizbollah. Ingen vill ju stötta en organisation som anklagas för sånt här. Att Egypten följer samma spår förvånar inte. Hosni Mubarak är som sagt pressad och försöker ta sig ur problemet. Så nu klagar man på shiiter. Det där shiia-snacket de ansvariga drar är bara patetiskt. Det är så typiskt pro-amerikanska regimer att klaga på shiia muslimer (ofta även sunni muslimer). Iran beter sig inte så. Syrien gör inte det. Inte Libanon heller. Men det gör Saudi Arabien, Irak och ja, nu även Egypten. Det är ju inget nytt, men det här är ett bra exempel...

Hosni Mubarak begår ett stort misstag. Sist man gjorde en undersökning var Hizbollah den absolut populäraste organisationen i den muslimska världen. Egypten ligger i botten i samma undersökning. Dessa anklagelser kommer bara att öka gapet mellan Hizbollah och Egypten, särskilt när Mubarak skakar hand med israeliska ledare. Det är svårt för pro-amerikanska regimer att motivera stödet till USA och Israel, särskilt när folk inser att Israel faktiskt inte är ett så starkt land som de varnats om. Hamas höll ju emot i 22 dagar. Hamas!

Israel hotar Iran och Syrien, samtidigt. Men de åker på stryk i Libanon och 2 år senare även i Gaza-remsan. Så, varför stötta en terroristregim som inte ens klarar av att ta Gaza-remsan? Man brukar stötta de starka för att garantera sin egen överlevnad, men det här är ju bara korkat. Det kanske inte handlar om överlevnad, utan om övertygelse. Hosni Mubarak har återigen visat att han är en sann sionist, en som inte ger upp hoppet om den sionistiska staten Israel. Om Hizbollah klarar av att slå sönder den israeliska armén, kan Egypten definitivt också göra det. Hosni Mubarak gräver sin egen grav, och man bör nog räkna med demonstrationer i bl.a. Beirut framöver.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/04/2009498338693164.html

1 kommentar:

bonna sa...

folk tycker illa om egypten för de här folket är emot israel och sionister det är bara hosni mubarak som skapar fel bild för att han e jävligt feg ( jag är från egypten)