Politik och mellanöstern: Fyra officerare släppta i Libanon

29 april 2009

Fyra officerare släppta i Libanon

De 4 officerarna som suttit häktade i 3 år och 8 månader misstänkta för mordet på Rafik al-Hariri den 14:e februari 2005 släpptes tidigare idag. Man har spekulerat om frisläppningen i ett par månader nu, men idag beslutade man att släppa de misstänkta. Alltså har man släppt de sista som suttit misstänkta för mordet på den f.d. premiärministern. I förra månaden startade en tribunal sitt arbete genom att samla in all bevis och relativ information.

Att inga står åtalade idag, drygt 4 år efter mordet, säger mig en och annat. Man grep oskyldiga människor och häktade de i nästan 4 år för att låta de riktiga mördarna komma undan, och med tanke på att de kom undan ligger mäktiga människor bakom mordet. Innan sa jag att om Syrien verkligen låg bakom mordet, hade Syrien åtalats. Men det blev aldrig av just för att Syrien inte är inblandad i mordet.

Frisläppningen innebär att tribunalen nu måste samla in all bevis och intervjua bl.a. Walid Jumblatt, som lämnade Rafik al-Hariris bil 10 minuter före mordet. Rafik al-Hariri dödades när en bomb exploderade under hans bil i centrala Beirut. Ett tiotal civila dog också.

Med tanke på den stora kratern i marken som uppenbarade sig när röken la sig ner måste bomben ha varit planterad under marken. Mördarna måste då ha känt till vilken väg al-Hariris bil skulle ta och vilka frekvenser bilens störningssändare rör sig på. Bilen var utrustad med en störningssändare för att temporärt slå ut fjärrutlösta bomber, men systemet täckte inte alla frekvenser. CIA och Mossad kände dock till vilka frekvenser som kunde användas, vilket Syrien högst sannolikt inte kände till.

En annan, kanske mer kontroversiell teori, är att ett stridsflygplan avfyrat en missil mot bilen. Det skulle också förklara kraterns storlek, men den teorin är inte lika trovärdig.

De flesta politikerna i Libanon och Syrien anser att CIA och Mossad ligger bakom mordet, då det är främst USA och Israel som tjänade på mordet. Det var USA och Israel som pressade Syrien för att dra sina soldater ut ur Libanon april samma år, och det var USA och Israel som planerade att invadera Libanon september-oktober 2006, som Seymour Hersh avslöjar.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=83602&language=en

10 kommentarer:

Iyad sa...

Kan du förklara lite det där med Syrien och Libanon? Jag har aldrig fattat det där. Varför var Syrien i Libanon och vem ville att de skulle ut och varför?

Ibrahim sa...

Syrien gick in i Libanon under inbördeskriget för att skapa ordning. Sen stannade de kvar trots att kriget tog slut. Efter några år började en del libanesiska politiker kräva att de syriska trupperna åkte hem, men Syrien vägrade.

De som ville få ut de syriska soldaterna är USA och Israel. De planerade att invadera Libanon under hösten 2006 och ville ockupera all mark upp till Litani-floden 30-40 km in i Libanon. Israel är också intresserad av Bekaadalen, som ligger knappt 50 km till Damaskus. USA och Israel planerade också invadera Syrien, och Syrien kan ha känt till detta hot. Därför ville USA och Israel tvinga ut de syriska soldaterna från Libanon för att undvika strider med syriska soldater under Libanon-kampanjen.

Iyad sa...

Men Rafik al-Hariri var ju också emot Syriens närvaro. Varför tror man då att det var USA eller Israel som låg bakom hans död? Han hade ju iasåfall samma mål som Israel och USA, dvs att få ut Syrien från Libanon? Om Israel ville få ut Syrien så borde de väl istället dödat Emil Lahoud som var pro-syrisk? Det låter mer som att det var Syrien som låg bakom mordet. För al-Hariri var emot Syrien. Det var Israel och USA också. Alltså deras närvaro i Libanon då menat. Sedan så har jag läst att Bashar al- Assad hotat Al-Hariri flera gånger innan mordet ägde rum. Jag vet inte men det låter konstigt...

Ibrahim sa...

Visst var Rafik al-Hariri emot Syriens närvaro i Libanon, men han var en god vän med Syrien. Han ville bara att de ska lämna Libanon, men ändå ha nära relationer med Libanon. Ur sionisternas perspektiv var han ett perfekt mål för att genomföra sina planer på "den nya mellanöstern". Jag har aldrig hört talas om hot mot Rafik al-Hariri. Han var väldigt populär både bland libaneser och övriga araber.

Anonym sa...

Nån från Väst/Israel dödade honom bara för att skapa oro i Libanon kanske ?

Tror själv inte syrien dödade honom . Inte en chans..

Ibrahim sa...

Alltså, tänk på det. 2005 mördar de en viktig person. 2006 planerar de att invadera landet. 2007 finansierar de Fatah al-Islam. Året därpå låter de al-Musta'bal skjuta libanesiska soldater i Beirut.

Iyad sa...

Fast när jag läste på wikipedia så stod det att Syrien hotat Rafik al hariri innan mordet.

" Syriens president Bashar al-Assad hade hotat Hariri i augusti 2004 med orden "[Libanons president] Lahoud är jag. ... Om du och Chirac vill få ut mig ur Libanon, kommer jag att bryta sönder Libanon."[3] Jumblatt rapporterades säga "När jag hörde honom säga de orden till oss visste jag att det var hans dödsdom." "

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rafiq_Hariri

Alltså jag säger inte att det är Syrien men det hade knappast gynnat Israel att Al-hariri dog. För han kämpade ju med att få ut Syrien.

Ibrahim sa...

Källa? Wikipedia måste väl ha hämtat citatet från någonstans?

Rafik al-Hariri var vän med Syria och Hizbollah. Han hade en förmåga att ena folk, vilket är därför man mördade honom.

Walid Jumblatt är Libanons clown. Ena dagen anklagar han Syrien för att vara terrorister, andra dagen hävdar han att Syrien är bra för Libanon.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=32343&language=en

Iyad sa...

Jag tror faktiskt det är Israel som ligger bakom mordet. Fast om Bashar al assad hotade Hariri vet jag inte om det är sant. Kolla här:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4570652.stm

Ibrahim sa...

http://www.metimes.com/International/2005/05/25/lebanon_to_hold_first_free_elections_in_decades/5435/

Läser man det här förstår man att mordet var politiskt. De som mördade Rafik al-Hariri, och senare spridde lögnerna ville givetvis att de pro-amerikanska politikerna skulle vinna i valet 2005.