Politik och mellanöstern: Tar det aldrig slut?

22 april 2009

Tar det aldrig slut?

Alla dessa intregritetskränkande lagar verkar flyga förbi i rusande fart. ACTA-avtalet var ju den sista i raden av de. Men nu är två nya på väg. Den första är Telekompaketet, eller tillägg 138. Den andra är EU:s förslag om att lagra passageraruppgifter i upp till 10 år.

Telekompaketet ger en nyupprättad myndighet (på EU-nivå) rätt att stänga av brottslingar och de som inte sköter sig på Internet. Kan låta bra, men de kan ju lika gärna stänga av min blogg bara för att den inte passar dem. Sen vill EU också lagra passageraruppgifter för att...ja just det, bekämpa brottsligheten. Tydligen får man göra vad man vill, så länge man bekämpar brottslighet.

Jag är medveten om att Europa har svårt att hantera brottslingar. Det beror ju på att Europas fattiga länder gränsar till de rikare länderna, som brottslingar vill åt. Men alla länder i världen har problem med brottslighet. Sedan är det inte värt att stampa på demokratin bara för att ta fast ett antal brottslingar. I USA har amerikanerna valt bort rättigheter mot säkerhet. Har det blivit säkrare i USA sen dess? Nej.

http://aftonbladet.se/debatt/lisamagnusson/article4953691.ab


http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2768215.svd

Inga kommentarer: