Politik och mellanöstern: De försämrade relationerna mellan Turkiet och Israel är bara början

18 oktober 2009

De försämrade relationerna mellan Turkiet och Israel är bara början

Redan i förra veckan uppmärksammade både arabiska, turkiska och israeliska massmedier de försämrade relationerna mellan Turkiet och Israel. Redan i vintras blev det kyligt mellan länderna när Turkiet kritiserade Israels krig i Gaza-remsan. Annars tilltog konflikten på nytt när Turkiet i förra veckan krävde att Israel inte fick delta i en NATO-övning som skulles hållas mellan de länderna samt USA och Italien. USA och Italien valde att dra sig ur, vilket resulterade i att det inte blev någon övning. Samtidigt mötte turkiska politiker sina syriska kollegor och lyckades skriva på ett avtal om ett närmare samarbete mellan länderna.

Fredssamtalen mellan Israel och Syrien anses ha misslyckats, så Syrien anses fortsätta vara en fiende till Israel. Det nya samarbetet mellan Turkiet och Syrien visar att den politiska vågen förändras igen.

Turkiet har förändrats mycket på den senaste tiden. Efter att kalifatet föll under första världskriget blev Turkiet ett sekulärt land. Med Atatürk som nationalsymbol förblev Turkiet en europeisk kopia i närmare 80 år tills motståndet bland befolkningen blev för stort. Turkiska politiker tvingades tillåta kvinnor bära sjal på universiteten igen för några år sen, och landet har blivit vänligare mot muslimer i övrigt.

Jag har hört att vissa tycker att Turkiet håller på att "islamiseras". Det är mest sionister som tycker så, alltså sådana som tycker att det är okej att slakta palestinier. Men vare sig det stämmer eller ej spelar det ingen roll. Turkiet verkar ha fått nog av sionismen, och turkarna är inte ensamma om det. Allt fler länder tvingas inse att Israel är en apartheidregim som inte kan försvaras med demokratiska principer. Med andra ord, folk har tröttnat på er sionister.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/krisen-mellan-israel-och-turkiet-forvarras-1.977050

Inga kommentarer: