Politik och mellanöstern: Ökad press på al-Assad att ta tillbaka Golan-höjderna

26 oktober 2009

Ökad press på al-Assad att ta tillbaka Golan-höjderna

I förra veckan hölls ett möte i staden el Qunaitra i Golan-höjderna i sydvästra Syrien. Dit kom mer än 5000 personer från alla möjliga håll i samhället, samt även boende i staden. Direkt trädde fram ett missnöje mot den syriska regeringen och president Bashar al-Assad. Allt fler syrier är idag missnöjda mot den alltför mjuka tonen mot Israel. De kräver att regeringen tar tillbaka ockuperad mark på ett eller annat sätt.

Golan-höjderna ockuperades av Israel under oktoberkriget 1967, men delar av regionen lämnades tillbaka till Syrien efter ett tag. Men än idag ockuperar Israel större delar av regionen, och ett antal FN-trupper finns stationerade på plats för att förhindra konfrontation. Enligt Israel tillhör området israelerna. Allt mellan floderna Nilen (Egypten) och Eufrat (Irak) tillhör Israel enligt israelerna.

Kritikerna anser att det är dags att slå tillbaka mot Israel, och kritiken har tilltaget sedan Hizbollahs seger mot den sionistiska regimen sommaren 2006. Om Hizbollah kan, kan även Syrien anser kritikerna. Trots västvärldens försök att bevara den sionistiska militära hegemonin i mellanöstern, har Israels militära kapacitet tagit mycket stryk på sistone. Hizbollah pulveriserade den israeliska armén för tre år sen. Hamas lyckades stå emot IAF:s hänsynslösa bombning av Gaza-remsan och t.o.m. genomföra flera lyckade operationer mot israeliska trupper i kriget för snart ett år sen.
Syrien har idag en stor militär kapacitet, vilket beror på nya vapenkontrakt med Ryssland och nära samarbete med Iran. Så, om Hizbollah kan, och om Hamas kan, kan även Syrien.

Det som gör saken mer intressant är Sheeba-gårdarna. Israel ockuperar det området, men påstår att det tillhör Syrien. FN håller med, trots att både Libanon och Syrien säger att området tillhör Libanon. Hizbollahs nästa mål är just Sheeba-gårdarna, och med tanke på de ökade spänningarna på gränsen kan kritiken mot president al-Assad sätta igång ett nytt krig. Och Israel har alltid haft korkade ledare som startat krig som de förlorat. Så vi går emot ett mer instabilt läge.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=108096&language=en

Inga kommentarer: