Politik och mellanöstern: Ett steg närmare fångväxling mellan palestinier och israeler

02 oktober 2009

Ett steg närmare fångväxling mellan palestinier och israeler

Idag släpptes 19 kvinnliga fångar från israeliska fängelser efter att de israeliska myndigheterna bekräftat att det är Shalit på filmen Hamas släppt. Den 20:e fången ska släppas i nästa vecka enligt källor.

Gilad Shalit kidnappades i Juni 2006 och fördes till Gaza-remsan där han hållits sen dess. Den israeliska militären startade en kampanj där de bombade Gaza-remsan i flera veckor utan att fördömas av omvärlden. Det var då Hizbollah bestämde sig för att kidnappa fler soldater för att minska pressen på Gazaborna.

Ifjol höll Hizbollah och Israel en fångväxling där tre Hizbollahsoldater, ökände Samir Kuntar och 200 kroppar lämnades ut till de libanesiska myndigheterna mot de två soldater och ett fåtal kroppar som Hizbollah hade. Men någon fångväxling mellan palestinierna och israelerna blev aldrig av. I stället för att ytterligare förnedras valde Israel att försöka utplåna Hamas i vintras, men misslyckades. Hamas blev i stället starkare, och började pressa israelerna i frågan om Shalit.

Som det ser ut just nu lär fångväxlingen hållas inom några veckor eller månader. Det kommer att vara intressant att se hur israelerna kommer att göra den här gången för att undvika se förnedrade ut när fångväxlingen genomförts.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=105516&language=en


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/10/200910281929962578.html

Inga kommentarer: