Politik och mellanöstern: Vinner Hamas igen?

08 oktober 2009

Vinner Hamas igen?

Kritiken mot Mahmoud Abbas har varit massiv. Hamas plockar nu poäng och har bett Egypten att fördröja sina förhandlingar med Fatah, troligen just p.g.a. kritiken mot Abbas. Hamas kanske känner att de inte vill skriva på ett avtal med en president som nyligen förrått det palestinska folket.

Tidigt nästa år är det dags för ett nytt val i Palestina. Återigen står rivalerna Hamas och Fatah mot varandra. Även om de kommit närmare varandra på senare tid är det oundvikligt att de ställs mot varandra igen i valet. I januari 2006 förlorade Fatah just p.g.a. att palestinierna var missnöjda med Fatahs alltför mjuka förhållningssätt gentemot Israel. Fatahs ledning fick också utstå kritik för att vara förrädare. Nu när Abbas får samma kritik fyra månader innan nästa val, börjar jag misstänka att Fatah kommer att förlora igen.

Enligt svenska massmedier har Hamas förlorat politiskt på det senaste kriget (läs massakern) i Gaza-remsan i vintras. Det stämmer inte. Tvärtom har Hamas blivit mer populär just p.g.a. att folk kan lita mer på Hamas. Hamas har fått en ökad militär styrka på senare tid, trots att hela världen verkar vara mot de. Allt fler palestinier är nu på Irans och Syriens sida, och Fatah som Israelvän kommer troligen att försvinna någon gång i början av nästa år. Då kommer Fatah tvingas byta partiprogram och börja pressa Israel.

Men Fatah har fortfarande tid på sig att rensa i partiet. Vill de det kanske de hinner och kan bli en riktig utmanare till Hamas.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=106182&language=en

8 kommentarer:

Iyad sa...

Det verkar inte som att Hamas kommer vinna valet, trots att jag vill att dem ska det. Men palestinierna står hellre på Fatahs sida just p.g.a. att Hamas är ett islamistiskt parti. Många palestinier är emot politisk Islam. Trots att det är det bästa egentligen om man går efter Islam 100%.
Sedan har vi blockaden av Gaza. Många palestinier har tröttnat och de har gett upp p.g.a. krisen i Gaza, vilket målet med hela blockaden var. Dvs att få folket emot Hamas och beskylla Hamas trots att det inte är Hamas fel alls.
Sedan kommer det fuskas i valet säkert. Fastän Hamas vinner kommer de inte acceptera resultatet. De senaste opinionsmätningarna visar att Abbas har över 40% av palestiniernas stöd. Medan Ismail Hanyeh bara har 20-25%. Tycker det är väldigt konstigt att palestinierna kan vara så blinda att de inte inser vilken förrädare Abbas är.
Efter kriget i Gaza visade opinionsmätningarna att stödet för Hamas var mer än Fatah. Men nu under sommaren så har Abbas fått mer stöd än Hamas igen. VARFÖR? Hur kan det vara möjligt???
Om det blir ett fångutbyte mellan Hamas och Israel kommer Hamas vinna valet 100%. Om inte, så är det kört. Hamas måste bevisa för palestinierna att det är deras strategi som hjälper, inte Fatahs som bara handlar om att ge upp palestiniernas rättigheter gång på gång.

Ibrahim sa...

Såg en undersökning för nån månad sen där Hamas ledde stort. Men sen har jag glömt var jag såg den undersökningen, så jag har inte så mycket att komma med just nu.

Däremot gick förra valet bra till och jag tror inte det kommer att fuskas den här gången heller. Hamas är ett missnöjesparti som kommer att vinna så länge Fatahs ledning är förrädare. Palestinierna vill inte ha förrädare, men Fatah har fortfarande tid på sig för förändring.

Iyad sa...

Jo men hur kommer det sig att palestinier går ut på gatan med Abbas skyltar och visar sitt stöd till Fatah och Abbas trots allt förräderi som äger rum från deras sida? Hur kan ett folk vara så blint?

Ibrahim sa...

Jag kan fråga såhär: Varför stöttar många libaneser Saad al-Hariri trots att det var han som grundade Fatah al-Islam. Jo, de får pengar. De mutas.

Kan det vara så att även palestinier mutas?

Iyad sa...

Det är inte samma sak. Abbas är ju mycket mer förrädare på ett klart sätt. Ingen kan förneka det. Men ändå så stödjer dem honom fortfarande.

Ibrahim sa...

De kanske inte orkar hitta nya ledare? Arabiska ledare pumpar pengar in i företag som stöttar Israel. Vi måste stoppa det här.

Som det ser ut verkar tredje intifadan vara på gång, de snackar åtminstone om det.

Iyad sa...

Nja nu är blockaden av Al-aqsa över.

Ibrahim sa...

Men konflikten fortsätter.