Politik och mellanöstern: Talibaner och USA i storoffensiv mot Pakistan

15 oktober 2009

Talibaner och USA i storoffensiv mot Pakistan

Under de senaste åren har talibaner och amerikanskt flyg angripit flera mål i Pakistan som resulterat i tusentals dödsoffer, de flesta civila. Amerikanerna säger sig ha jagat talibaner, medan talibaner säger sig jaga pro-amerikaner. Passande, inte sant?

Tidigt 2002 lade den förre amerikanske presidenten George W. Bush en plan. Planen gick ut på att invadera sju länder inom fem år. Libanon, Syrien, Irak, Iran och Afghanistan är fem av de. Pakistan är det sjätte. Planen har senare reviderats, då Libyen och Sudan var bland dessa mål i början. Numera är Libyen allierad med USA, och Sudan är en krigshärd vilket innebär att man redan gjort sitt jobb utan att behöva invadera landet.

Planen idag är att sätta hela mellanöstern under sin kontroll. Och tillvägagångssättet är så enkel; man sätter korrupta ledare vid makten i dessa länder, som i bl.a. Egypten och Saudi Arabien. När jag var i Libanon i somras fick jag höra rykten om att USA byggt en enorm underjordisk bas precis under Bagdad. I basen finns det utrustning som man ska använda för att kontrollera hela regionen. Syftet är att kunna placera trupper i vilket land som helst inom några timmar, om det landet börjar bli instabilt i amerikanska ögon. Med andra ord, om detta verkligen stämmer, tänker amerikanerna stanna i regionen på obestämd tid. Och vi får inte glömma att Bush själv sa att "kriget mot terrorismen kan ta 100 år".

Varför Pakistan? Det frågar sig säkerligen många.
Jo, Pakistan är en av de största muslimska länderna. Blir det officiellt krig mellan Islam och exempelvis väst, kan Pakistan spela en avgörande roll, precis som Iran och precis som Saudi Arabien. Även mindre länder kan spela roll, vilket Libanon och Hizbollah visade sommaren 2006. Men till skillnad från Hizbollah har Pakistan en större armé och kan lättare köpa in nya krigsmateriell. USA har ju länge försökt konkurrera ut ryska och kinesiska vapentillverkare på mellanöstern-marknaden, så att USA kan få direkt kontroll över vapenflödet till regionen. Men länder som Pakistan och Iran har trots det köpt in krigsmateriell från de asiatiska länderna.

Iran är en stamkund hos de ryska och kinesiska vapentillverkarna, och har visat sig vara duktig på att använda dessa vapensystem. Iran har dessutom modifierat dessa vapen och gjort de mer effektiva. När Hizbollah och Israel drabbade samman för tre år sen visade det sig att dessa modifierade vapen var överlägsna israelisk teknologi. Den israeliska pansarvagnen Merkava hade ingen chans mot dessa vapen, trots att Merkava än räknas som världens starkaste pansarvagn. Så, tänk er de lite sämre pansarvagnarna som väst har.

John Hanna, en av Dick Cheney's närmaste medarbetare gick tidigare ut och erkände att de dödat bl.a. Libanons förre premiärminister Rafik al-Hariri och den pakistanska oppositionens ledare Benazir Bhutto. Det här visar att USA försöker påverka situationen i mellanöstern på ett så aggressivt sätt. Kanske ser man Pakistan som ett hot mot USA:s "nya mellanöstern", som Condoleeza Rice ofta talade om. Man såg också Libanon som ett hot och därför mördade man Rafik al-Hariri, som så mycket ville få de syriska trupperna att lämna Libanon. Vips var Libanon försvarslöst, och israelerna kunde sätta igång sitt invasionskrig...som misslyckades.

Benazir Bhutto ansågs vara en fiende av den kriminella eliten i Washington D.C, kanske just för att hon utmanade Musharraf, som amerikanerna såg som en allierad. Pakistan ansågs nämligen vara just en USA-vän. Men saker och ting har förändrats. Pakistan har slagit hårt mot närvarande al-Qaida medlemmar i Pakistan, vilket triggat fram ett inofficiellt krig mellan Pakistan, talibanerna och USA. USA har visserligen dödat ett antal al-Qaida medlemmar i Pakistan, men dödat betydligt fler civila. Talibanerna attackerar polismän och soldater nästan på daglig basis, och har även dödat civila. Det här kriget är nog det bästa exemplet på att ett hemligt samarbete mellan USA och talibanerna/al-Qaida existerar. Det återstår att se hur konflikten utvecklar sig.

Fler attacker i Pakistan:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/pakistan-attacker-mot-polisstationer-1.974837


Bush's planer 2002:
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=13402&language=en


John Hanna erkänner, men västvärldens massmedier ignorerar:
http://www.tayyar.org/Tayyar/ArchivedNews/PoliticalNews/en-US/2009/6/24/128874554002630635.htm

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket dokument eller på vilket sätt lade George Bush fram att han skulle invadera sju länder? Tror inte ens hans tal var i närheten av det man hör från ledare i tex Iran.

Hur kan man säga Bojkotta Israel döm ett folk när ni ogillar att man skall bojka tex muslimska länder?

Missförstå mig rätt. Hatar Israel och Bush men tror dock inte Bush är en fiende eller ett hot till Islam. Det är bara vi i muslimska världen som vrider det så. Skulle de vilja döda muslimer skulle de göra det mycket enklare än det de gör idag. Vi borde stödja väst och Pakistan att rensa upp bland banditer som kallar sig muslimer.

Ibrahim sa...

Såvitt jag vet finns dokument på Bush's planer, men är hemligstämplade. Vi får räkna med att det tar några årtionden innan CIA offentliggör dokumenten.

Varför ska man bojkotta muslimska länder? Förstår inte vad motivet skulle vara, om det nu inte handlar om att bara Israel får ha viss teknologi...

George Bush sa själv att man antingen är på hans sida eller de andras sida. Så, det gäller att välja. Vill man vara på sionisternas sida, så varsågod. Men jag? Nej tack.
Bush invaderade två muslimska länder, angrep ytterligare 3 länder direkt, och ett tiotal länder indirekt (via al-Qaida). Så, visst var han ett hot mot Islam. Du kan också läsa hans mest kända citat om du känner för det.

Det är väst som finansierar dessa "banditer". Al-Qaida är en CIA-operation. Det är exakt vad de vill, att vi ska be om deras hjälp så att de kan placera soldater på vår mark. Ett tips, gör inte om irakiernas misstag.