Politik och mellanöstern: Oroligt i norra Libanon

09 oktober 2009

Oroligt i norra Libanon

Efter ett par incidenter i staden Tripoli i norra Libanon har flera misstänkta personer gripits. Flera granater exploderade runt om i staden, som orsakade endast materiella skador. Tidigare under dagen gick en partiledare i Libanon ut och anklagade Egypten, och hänvisade till det saudiska-syriska mötet som kan ha rubbat Egyptens maktställning i regionen. Egypten nekar till anklagelserna.

Jag tror snarare att Hariri-koalitionen kan ligga bakom oroligheterna, då Hariri är en nära vän till Saudi Arabien men ogillar Syrien. Saudi Arabien har tidigare pressat Hariri att föra en tuff Syrienpolitik i Libanon, men det nya, och närmare samarbete mellan länderna kan ha satt Hariri-koalitionen i kläm.

Under mötet i Damaskus i veckan, där kung Abdullah träffade president al-Assad var Libanon ett viktigt ämne. I Libanon brottas man fortfarande med att bilda en enad regering. Då det har gått mer än fyra månader sedan valet hölls sätts allt mer press på Saad al-Hariri, då det är hans jobb att bilda en regering. Nu när Saudi Arabien (Hariris närmaste allierad) tycks närma sig Hariris värsta fiende, tycks Hariri få mycket problem. Han kanske har insett att hans tid i politiken är över helt enkelt.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=106367&language=en


http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128995059661500204.htm

Inga kommentarer: