Politik och mellanöstern: Tony Blair EU:s första president?

02 oktober 2009

Tony Blair EU:s första president?

Idag hölls en folkomröstning på Irland om Lissabonfördraget. Det fördraget innebär att EU för första gången får en president, om den ratificeras av EU:s samtliga medlemsländer. Bara Irland återstår att ratificera fördraget, och nu svettas många inför vad en möjlig majoriteten väljer. Blir det ett nej, går fördraget inte igenom och kanske försvinner för gott. Men blir det ett ja förändras EU radikalt och får en president för första gången i dess historia.

Den högsta eliten i Europa, presidenter och premiärministrar såväl som före detta presidenter och före detta premiärministrar, har redan valt en kandidat, Tony Blair. Ja, det är så det fungerar. Det är inte folket som väljer, utan den eliten som sitter högst upp i pyramiden som gör det. Så kommer det vara åtminstone i början, sägs det.

EU har länge haft problem i sin effektivitet, vilket är den främsta (och kanske den enda) anledningen bakom den nya presidentposten. Men i försök att effektivisera EU som ett system har man tvingats använda sig av metoder som inte är helt demokratiska. Det har varit många som klagat på att Lissabonfördraget inte är demokratisk, men det här är något alla européer får fundera över helt enkelt.

Jag tycker att det här är en dålig idé. Vi lever fortfarande i en nationalistisk präglad tid. Egentligen bör det ta flera generationer innan européerna kan känna den form av samhörighet som krävs av oss redan idag. Nu får EU en president som tidigare var känd som George W. Bush's knähund, en person som stod vid en cowboys sida oavsett vad, och när kulor flög runt och när folk dog, stod han kvar där med ångest i ögonen. Men han stod kvar där, medan britter kom hem i likkistor. Snart kan det handla även om italienare, spanjorer och svenskar som kommer hem i likkistor, p.g.a. den här mannen.

Och européer kommer inte ha en enda chans att lösa problemet för att en maktgalen elit bryr sig mer om vinster än människoliv. Jag har länge sagt att Europa genomgår en vad jag kallar "de-demokratiserings-process", att EU m.a.o. bara blir mindre demokratisk med tiden. Så jag är inte förvånad.

Inom några dagar, kanske redan imorgon, får vi veta om EU tar ett steg närmare ett "USE" (United States of Europe), om vi inte redan nått dit. Får vi en europeisk president kommer de europeiska länderna lättare buntas ihop av omvärlden. EU blir en tydligare maktfaktor i världen. Då är det inte längre bara Frankrike eller bara Storbritannien, utan bara EU.

Även om Lissabonfördraget inte går igenom får vi räkna med många, många fler försök under vår livstid. Det är bara en tidsfråga innan EU får en president som har makt nog att bestämma om det mesta i alla medlemsländer.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/02/eus-presidentposten-oppnar-en-oligarki-av-fore-detta-statschefer


http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/gavinhewitt/

http://www.dn.se/nyheter/varlden/irland-rostar-om-eus-framtid-1.965669

2 kommentarer:

Bergatorparen sa...

Bra skrivet. Du tog orden rakt ur munnen på mig. Jag länkar till detta inlägg från min blogg :)

Ibrahim sa...

Tack :)