Politik och mellanöstern: "Palestinier borde ha kärnvapen"

26 oktober 2009

"Palestinier borde ha kärnvapen"

Det säger den libyske presidenten Mouammar Kadhafi, som på senare tid blivit allt mer emot innehav av kärnvapen. Mitt under det pågående samtalet mellan väst och Iran, om Irans kärnprogram, har kritiken mot västvärldens ovilja att diskutera Israels kärnvapeninnehav återigen tagit fart.

Kadhafi menar att om västvärlden fortsätter ignorera de israeliska bomberna, har arabstaterna också rätt att skaffa kärnvapen. Han vill inte att detta händer, men rätt ska ju vara rätt, anser han.

Redan i slutet av 50-talet fick Israel sitt första (och troligen enda) kärnkraftsverk. Frankrike stod för bidraget, och sen dess har denna reaktor på ca 40 MW gett tillräckligt med plutonium för att tillverka uppemot 300 stridsspetsar, allt från bomber från några kiloton till bomber på 1 megaton.

Tack vare den teknologiska utvecklingen och den vetenskapliga utvecklingen inom kärnfysik har allt fler länder fått möjligheten att bygga egna kärnkraftverk, och i vissa fall även kärnvapen. Vissa experter trodde att det skulle finnas närmare 50 kärnvapenmakter vid millennieskiftet för snart 10 år sen, men världspolitiken verkar ha förhindrat detta skrämmande scenario. Trots det finns det brister i hur världspolitiken hanteras av vissa länder. Och jag syftar särskilt på att Israel uppmuntrats att fortsätta bygga ut sin kärnvapenarsenal för att behålla sin militära hegemoni i mellanöstern, som idag anses vara den mest konflikttäta regionen i hela världen. Kanske beror det till viss del på Israels kärnvapenarsenal och västvärldens ovilja att begränsa Israels handlingsutrymme.

Men tar man hänsyn till hur världen ser ut idag är kärnvapen ändå rätt så meningslösa. Ingen kan använda kärnvapen utan att utsättas för dödlig kritik. Att använda kärnvapen är lika med politisk självmord, och i synnerhet gäller detta diktaturer baserade på ockupation och fascistiska ideologier...som Israel. Får arabstaterna också ha kärnvapen, har Israel mer legitimitet att använda sina vapen, för då har arabstaterna möjlighet att skydda sig från israeliska aggressioner. Men hittills har arabstaterna inte riktigt kunnat försvara sig.

Jag tror inte att man någonsin kommer att använda kärnvapen i mellanöstern, just för att det området är så känsligt för hela världens ekonomi. Dessutom är området viktigt ur historiskt/religiöst perspektiv, då de tidigaste civilisationerna fanns just i den regionen. Så, jag ser inget hot så länge västmakterna inte fortsätter utveckla bomber med förbrukad uranium/plutonium. T.ex. fann man att Israel använde två bomber med förbrukad plutonium i kriget 2006. Röda korset valde att dementera uppgifterna senare, men misstankarna lever än idag.

Enligt al-Jazeera har Israel nu 118 kärnstridsspetsar, och har gjort ett inslag om det:



Enligt många nyhetskällor har västvärlden och Iran delvis kommit överens om Irans kärnprogram. Enligt de har Iran gått med på att låta andra länder anrika uranium som senare ska användas i kärnkraftsverk. Med andra ord kan västvärlden begränsa tillförseln av höganrikat uranium till Iran, och därmed påverka landets energiproduktion. Som jag ser det, är denna form av kontroll urgammal. Västvärlden har länge varit besatt av att ha sådan kontroll över den muslimska världen. Huruvida denna överenskommelsen håller i längden eller ej återstår att se, men jag skulle inte lägga stora förhoppningar på den. Iran kommer nog ändå vara intresserad av att bygga egna installationer som kan producera höganrikat uranium p.g.a. misstänksamheten mot västvärlden.

Vill västvärlden vinna den efterlängtade tilliten från den muslimska världen måste den vara redo att offra Israels kärnprogram. Annars, i andra fall, kommer det fortsätta finnas spänningar mellan väst och den muslimska världen. Israels ockupation av Palestina, och dess fascistiska politik kommer för resten av den israeliska statens existens att vara central i relationerna mellan väst och den muslimska världen.

Det räcker med att lyssna på vad de israeliska politikerna har att säga:

"Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said on Monday in an interview with the British newspaperThe Guardianthat Israeli Foreign Minister Avigdor Lieberman threatened to use nuclear weapons against Gaza."

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=108531&language=en

Kadhafi om Israels kärnvapeninnehav:
http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=108523&language=en

Inga kommentarer: