Politik och mellanöstern: Hizbollah-raketer var möbler

15 oktober 2009

Hizbollah-raketer var möbler

Konflikten mellan Israel och Libanon trappas upp efter olyckan i Teir felsay.

Det började med att Israel släppte en video som de påstod visade ett antal Hizbollah medlemmar som flyttade på raketer från den skadade mannens hem kort efter olyckan. De två lastbilarna som befann sig vid fastigheten blev lastade med "raketer" och körde sedan iväg. I filmen ser man hur spionplanet följer en av de. Israel har tidigare släppt fejkade videofilmer som inte daterats och därmed inte kunnat fastställas. Filmen finns att se här (efter reklamen):

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8306027.stm


Hizbollah gick ut och dementerade uppgifterna och nu har den libanesiska regeringen bestämt sig för att lämna in ett klagomål då filmen visar klart och tydligt hur Israel bryter mot resolutionerna genom att spionera på Libanon. Med andra ord har Israel skjutit sig själv i foten.

Al-Manar gjorde ett reportage och visade att dessa raketer egentligen är några möbler.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=107103&language=en


På senare tid har båda länderna börjat bråka om resolution 1701, som trädde i kraft klockan 8 på morgonen den 14:e augusti 2006, den dagen då kriget tog slut. Libanon har aldrig brutit mot resolutionen, förutom det att Hizbollah fortfarande verkar. Resolution 1701 förbjuder egentligen Hizbollah att beväpna sig, men 99% av det libanesiska folket tycker att Hizbollah bör fortsätta beväpna sig så länge de inte genomför nya operationer inne på ockuperad palestinsk mark i fredstider.
Under tiden har den israeliska armén brutit mot resolution 1701 mer än 4.000 gånger och resolution 425 uppskattningsvis mer än 10.000 gånger. Vid flera tillfällen har israeliska soldater tagit sig in på libanesisk mark och flyttat på staket, kidnappat civila och varit allmänt aggressiva mot civilbefolkningen, UNIFIL-trupper och libanesiska trupper. De flesta brotten sker av både stridsflyg och obemannade spionplan som flyger över libanesisk mark för att störa invånare och samla in data. Vid minst två olika tillfällen har UNIFIL-soldater nästan skjutit ner israeliska stridsflygplan efter att ha blivit provocerade.

I början tog både Hizbollah och den libanesiska regeringen lätt på de israeliska provokationerna, men sedan Netanyahu och Barak hotat med nya krig har man alltså valt att lämna in flera klagomål som FN nu hanterar. FN har kritiserat Israels beteende vid flera tillfällen och man kan säga så här; israelerna får skylla sig själva om det blir krig.

Hizbollah har gått ut med att de har luftvärnsmissiler som kan ta ner vilket flygplan som helst. Blir det krig kommer det israeliska flygvapnet inte ha någon möjlighet att ta in i libanesiskt luftrum. Därmed kan Israel förlita sig enbart på infanteritrupper, som är totalt värdelösa i krig. I det kommande kriget (som är oundvikligt) beräknas Hizbollah kunna genomföra operationer djupt inne på ockuperad mark och därmed förlama hela den israeliska armén.

Inga kommentarer: