Politik och mellanöstern: Marken under FN-resolution 1559 skakar

01 november 2009

Marken under FN-resolution 1559 skakar

Terje Roed Larsen, FN:s sändebud som såg till att resolution 1559 gick igenom får idag hård kritik från den libanesiske ministern Nawwaf Moussawi. Resolution 1559 antogs den 2:a september 2004, och hade i syfte att stoppa Hizbollah.

Medan de flesta libaneserna ser Hizbollah som en legitim organisation som försvarar Libanon från israeliska inkräktare, har den israeliska armén i ren desperation tvingat FN att avväpna Hizbollah för att återigen kunna ockupera Libanon.
Terje Roed Larsen anses vara en pro-sionist som springer ärenden åt Israel, eftersom resolution 1559 förbjuder offret skydda sig medan brottslingen får fortsätta med sin ockupationspolitik obehindrat. Terje Roed Larsen har på senare tid börjat gå till angrepp mot den libanesiska regeringen och premiärministern Fouad Saniora, trots att Saniora samarbetade med den israeliska armén under kriget sommaren 2006.

Allt fler börjar känna av den ökade spänningen på gränsen mellan Libanon och ockuperade Palestina. Israelerna känner sig redo för ett nytt krig, och väntar tydligen på ett bra tillfälle för att få göra det. Exempelvis sköt en al-Qaida cell några raketer mot Kiryat Shimona för att legitimera en israelisk invasion för bara några dagar sen.

Angående resolution 1701 fortsätter israelerna bryta mot den resolutionen på daglig basis. Israel har krävt att få fortsätta bryta mot resolutionen, vilket verkar försvaga FN:s politiska ställning. Libanons enda "brott" är att de låter Hizbollah fortsätta beväpna sig, men anledningen till att de gör det är för att Israel ger Hizbollah den legitimiteten. Israel beräknas har brutit mot resolution 1701 mer än 4000 gånger på drygt 3 år. Men bakom 1701 står inte någon pro-sionist, utan en amerikansk-israelisk konsensus om att det bästa för Israel under 34 dagars kriget var en vapenvila. Med tanke på den ökade kritiken mot Israel och dess politik kan resolution 1559 ogiltigförklaras, och Hizbollah få mer stöd i den internationella politiska arenan.

Om Israel vill fortsätta provocera sina grannar, vilket de kommer göra med 100% sannolikhet, kommer Israels fiender få mer stöd från omvärlden. Därför kan Israel söka bråk och mer instabilitet i Libanon, vilket kan uppnås med Mossad och al-Qaida celler i Libanon, något Israel försvarar. En ny underrättelse-krig kan vara på gång, efter den första i slutet av 2008 och början av 2009 då uppemot 100 personer med kopplingar till Mossad och al-Qaida greps. Men en sak är säker, ett nytt krig är på väg, och det är snart.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=109530&language=en

2 kommentarer:

Henrik sa...

Du är besatt av Israel och judar. Varje inlägg handlar om det.

Det visar att islam håller på att dö. Att ni har ett mindervärdeskomplex.

Ibrahim sa...

Har inte skrivit något om judar. Jag skriver mycket om sionister dock. Stor skillnad.

Men sionister vägrar medge detta, och utöver det anklaga Israelkritiker för att vara antisemiter. Jättetråkigt det, när vuxna människor beter sig som barn.

Jag förstår inte hur du kan koppla min blogg och mina åsikter med Islam sådär. Dessutom är Islam den snabbast växande religionen i världen, och beräknas gå om Kristendomen om ca 20 år.