Politik och mellanöstern: Politiken bakom krigen och flyktingarna

12 november 2009

Politiken bakom krigen och flyktingarna

Jag har läst ganska mycket om Vellinge kommuns vägran att ta in ensamma flyktingbarn. Detta har lett till en debatt, med många som stöttar Vellinge kommun, och ännu fler som ogillar kommunens beteende.

Sedan slutet av 80-talet och början av 90-talet har misstron mot den svenska migrationspolitiken ökat stadigt. Detta beror till stor del på den ökade arbetslösheten och på kriminaliteten. Trots att arbetslösheten har hållits stabil på rekordhöjder i princip i hela Europa under den senare tiden tror allt fler människor att den ökade arbetslösheten beror mer på strömningen av flyktingar. Och organiserad brottslighet har ökat på senare tid, men trots det misstänks flyktingar i högre grad idag än för ett par decennier sedan.

Vad som har drabbat Europa är ökat misstänksamhet mot flyktingar som flytt krig, förtryck och misär. Egentligen är det väldigt lätt att förstå sådan mentalitet i svåra tider. Förut rådde det brist på arbetskraft i Sverige. Numera är det helt tvärtom, och ju fler människor bosätter sig här i Sverige innebär det bara mer arbetslöshet.

Den svenska migrationspolitiken har varit väldig generös. Sverige har under vissa år tagit in fler flyktingar än övriga europeiska länder tillsammans. De andra länderna har stramat åt reglerna, vilket gjort det mer attraktivt att flytta till Sverige...och Sverige fortsätter ta in fler och fler flyktingar.

Visst, det var inte som förut. Mina föräldrar flyttade hit från Libanon i mitten av 80-talet. Då fanns det gott om jobb och flyktingar kunde lättare köpa villor och bilar, och leva bra liv. Men samtidigt när Europas ekonomi får det allt svårare att försörja kontinentens ca 600 miljoner invånare, fortsätter krigen och misären på många andra håll i världen.

Irakkriget 2003 är ett bra exempel på hur väst bränner ner ett land och flyktingar tvingas fly till andra länder. De flesta av de 4-5 miljoner irakiska flyktingarna har hamnat i länder som gränsar till Irak, i synnerhet Syrien. Många har även flyttat hit till Sverige.

Vad som är problemet då, eller rättare sagt källan till problemet, är västvärldens politik. Nästan alla konflikter i den tredje världen och mellanöstern kan kopplas till girighet i väst. Afghanistan, Irak, ockupationen av Palestina, storföretagens "destabiliserings-projekt" i Afrika.

Det är rätt ironiskt att flyktingar flyttar till västvärlden, som bränt ner deras länder. Men vart ska de annars ta vägen?

Konflikten i Afghanistan är inte ett dugg unik om man jämför med andra konflikter. Anledningen till att så många länder har soldater stationerade i landet är p.g.a. "kriget mot terrorismen" och kriget mot talibanerna. Vare sig folket vet eller ej, är det sionister och imperialister som står bakom både al-Qaida och talibanerna. De stöttar samma ändamål ändå.

Jag blir chockad varje gång jag hör att den svenska regeringen tänker skicka fler soldater till Afghanistan. Förstår inte den svenska regeringen att Afghanistan-kriget är ett skämt? Talibanerna och al-Qaida samarbetar ju med USA. Eller nja, vissa "element" i USA. Man kan ju inte anklaga hela landet...

Kriget i Afghanistan och kriget i Irak är alltså bara "självbevarade". Man håller krigen vid liv genom att bara delta i de, vare sig man vet att al-Qaida är en CIA-operation eller ej.

Vill man sätta stopp för al-Qaida och talibanerna behöver man inte vara en raketforskare för att veta hur man ska gå tillväga. Det är Saudi Arabien, som stöttat wahabistiska och salafistiska galningar med oljepengar. Så enkelt är det.

Men medan det "demokratiska" väst bojkottar Iran (för att den vill utveckla sin energisektor) och Hamasregeringen (för att palestinierna röstade på "fel" personer) kommer Saudi Arabien undan. Inte bara det, Saudi Arabien slipper all form av kritik trots att det landet är det mest extrema landet i den muslimska världen.

Inte bara Saudi Arabien ska få kritik från mig. Även underrättelsetjänster i Europa ska få kritik. De har lärt sig många nya saker från Kalla kriget, men trots det gör de (tydligen) inget för att förhindra och stoppa krig. De verkar bara acceptera de, och inte bara det, utan även späterror-nojan genom att gripa en massa oskyldiga "arga muslimska araber" och skylta med sina offer i tidningar och på TV.

Västvärlden har själv valt flyktingproblemet genom att finansiera och delta i krig i andra länder. De som är skyldiga till den här massvandringen är politiker och företag inblandade i den här massiva härvan. En härva är det här visst med tanke på att krig har blivit ett sätt att tjäna pengar. Staterna köper bomber från tillverkare i västvärlden för att bomba andra länder. Sen ger man kontrakt till byggföretag i västvärlden för att bygga upp samma länder. Och meningen var nog att flyktingar skulle agera extra arbetskraft åt dessa företag. I Irak är det numera amerikanska bolag som utvinner olja från landets oljekällor.

Hade västvärlden låtit övriga världen få vara i fred hade betydligt färre människor tvingats fly. Mina föräldrar hade aldrig behövt fly Libanon...men det är så det är nu. Och trots att denna härva har pågått i flera decennier verkar folk fortfarande inte förstå. Det är nog massmediernas fel, som vägrat "avslöja" den här "nyheten".

För att...så länge folk inte kan förklara varför Israel (ockupanterna) slipper sanktioner medan palestinierna (offren) utsätts för tuffa sanktioner...så kommer det här bara fortsätta. I en värld där rättvisa råder skulle en stat som Israel aldrig kunnat existera. Företag skulle inte heller kunna starta krig i syfte att tjäna pengar. Men nu är det så, vilket indikerar på att västvärlden, som försöker diktera andras rättigheter, begår fel.

Folk flyr krig och försöker komma hit till Sverige för att Sverige är ett attraktivt land. Visst, folk tror att det är fortfarande 1985 här i Sverige (när det var gott om jobb), men de skulle behandlas illa om de bosatte sig i andra europeiska länder. Ta bara en titt på Danmark...

Så, vad Sverige bör göra är att ta avstånd från USA:s och EU:s krigsiver. Och detta gör man inte genom att skicka fler soldater till Afghanistan. Det gör man genom att göra världen mer rättvis. Sätt press på Saudi Arabien, så kanske de slutar finansiera al-Qaida och talibanerna. Sätt press på Israel, så att palestinier kan flytta hem. Vårt mål bör vara att hitta och lösa rötterna till de problem som finns, så att folk kan flytta hem.

Mer om Vellinge Kommun och debatten:

http://aftonbladet.se/nyheter/article6101818.ab


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3783991.svd


http://aftonbladet.se/nyheter/article6108370.ab

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta MÅSTE komma fram innan det är för sent. VIKTIG UPPDATERING!

Hotet från Israel

- Peter Ingestad, Solna