Politik och mellanöstern: TV-kanalen al-Alam stoppas i arabvärlden

08 november 2009

TV-kanalen al-Alam stoppas i arabvärlden

Den iranska TV-kanalen al-Alam (på svenska; Världen) har sänts i arabländerna i flera år. Men nu blir det stopp. Satellitoperatörerna NileSat och Badr, med bas i Egypten respektive Saudi Arabien har bestämt sig för att bannlysa kanalen. Syftet sägs vara politiskt betingat, men operatörerna nekar och säger att al-Alam brutit mot kontrakten (1).

För 10-15 år sen rådde det brist på TV-kanaler i mellanöstern. Då fanns det bara ett fåtal, statliga kanaler i varje land. Men på senare år har antalet kanaler ökat explosionsartat. Så, idag råder det konkurrens om TV-tittarna. Al-Alam är en arabiskspråkig kanal med syfte att nå ut till arabländerna, och konkurrerade om tittare med kanaler som al-Arabiyya, al-Jadid och al-Jazeera, men främst al-Arabiyya.

Al-Arabiyya har på senare tid börjat stötta Israel. T.ex. var den kanalen kritisk mot både Hizbollah 2006 och mot Hamas 2008-09. De andra kanalerna valde då att stärka sin image som "Muqamaween" (motståndsmän) mot staten Israel. Men detta har resulterat i en pro-sionistisk kampanj mot dessa kanaler. T.ex. vill en sionist köpa upp al-Jazeera (2). Tidigare valde flera europeiska länder att bannlysa al-Manar.

Dessutom innebär bannlysningen av al-Alam att spänningarna mellan Saudi Arabien och Iran kommer att öka, eftersom de slåss om ledarrollen i den muslimska världen. Striden om mellanöstern kommer att vara den viktigaste i den kampen.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=110407&language=en

2) http://www.presstv.ir/classic/detail.aspx?id=108169&sectionid=3510202

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dagens citat:
.
"Vet du vad jag vet? Att västvärlden kommer förr eller senare att tvingas deportera varenda muslim och atombomba hela arabvärlden! "
.
- David Mikaelsson, newsmilldebattör, SD-sympatisör och "stolt sionistisk jude" (agent provocateur?):

Nytt om kulturhögerns intellektuella vanheder!

- Peter Ingestad, Solna

Ibrahim sa...

Jag har debatterat med David några gånger. Tycker han är en intressant person. Vissa sionister brukar tro på sådana konstiga saker. Det här är kanske ett bevis på att det är sionisterna som håller på att montera ner demokratin i väst.

Amer Al-bayya sa...

7 Frågor till politiker i västvärlden!!
Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.
Jag frågar alla politiker :-
1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott?
2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen och förbjudna vapen??
3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??
5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel??
6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
7- Vem kan stoppa Israel??
Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..
Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog noch stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.