Politik och mellanöstern: Irak slutar bojkotta Israel, får mycket kritik

09 november 2009

Irak slutar bojkotta Israel, får mycket kritik

Sedan 1964 har Irak hållit mässor i syfte att skaffa nya kontakter i den affärsekonomiska världen. I år blir det dock en förändring. Tidigare var deltagande företag tvungna att visa att de inte hade någon som helst kontakt med Israel för att få vara med och binda kontakter i Irak. Men genom att slopa den artikeln (kallad artikel 45) har den irakiska regeringen alltså valt att sluta bojkotta Israel. Detta har lett till massiv kritik från den irakiska befolkningen.

Enligt al-Jazeera (1) satte EU press på den irakiska regeringen att slopa artikel 45. Europeiska ambassader i landet hotade med att inte delta i mässan, som hålls nu i början av november, om deras krav inte uppfylldes.

För några dagar sen sa några irakiska politiker att Iran var Iraks största fiende, trots att det är USA som ockuperar deras land. Som det ser ut, har sionister tagit kontroll över regeringen i Irak. Jag kunde inte hitta källor på internet. Arabiska massmedier rapporterade det i onsdags och torsdags.

Den nuvarande regeringen i Irak har tagit rollen som Saddam Hussein hade. Den styrs från Washington, som Saddam Hussein en gång gjorde. Demokratisk valda regeringar brukar inte bete sig så, de vill ju inte förlora stöd. Men diktaturer och marionett-regeringar brukar ju strunta i.

Irakier, liksom övriga araber, är väldigt negativt inställda till staten Israel. Det är ju inte så konstigt. Palestina är ju ockuperat!
Men sionisterna försöker ändå "normalisera" banden mellan arabvärlden och terroristregimen Israel. De kanske hoppas på bättre tider? Men saken är att araberna inte kommer att glömma bort palestinierna.

1) http://english.aljazeera.net/focus/2009/10/2009102712157981279.html

1 kommentar:

Senuoy sa...

Irak är en katastrof , ett extremt splittrat land.