Politik och mellanöstern: Religionsfriheten misstolkad igen

03 november 2009

Religionsfriheten misstolkad igen

Den europeiska domstolen förbjuder idag kristna symboler i italienska skolor. Enligt DN (1) har beslutet inte mötts av något större motstånd, trots att det är Italien vi snackar om. Enligt domstolen kan symbolerna stöta icke-kristna. Stämmer det verkligen?

Jo, det kanske gör det. Det finns alltid någon som tar illa upp. Men varför bara förbjuda allt? Det är min fråga.
Det är väl bara en tidsfråga innan högtiderna börjar "kränka" vissa människor och sen kanske även vissa bilmodeller. Stora och bränsletörstiga bilar kränker redan vissa människor...

Jag tycker att EU är på väg åt fel håll. Sådana förbud kommer bara att slå fel. Och allt fler lär bli EU-motståndare när förbuden staplas på till höga monument som präglar alla våra liv på alla möjliga sätt. Varför inte hänga upp symboler som representerar alla livsåskådningar som barnen och personalen på skolorna delar istället? Då lär väl ingen bli "kränkt", eller?

Det här är jättetråkigt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. De kämpar mot våra liv genom att förbjuda vår rätt till vår identitet. Många politiker vill även förbjuda kvinnor att bära slöjor i "offentliga miljöer", vilket måste innebära överallt förutom hemma. Slöjan tar man ju på sig oftast när man inte är hemma, utan när man befinner sig just i offentliga miljöer...

Är det inkompetens, eller noga planerat? Jag tror att det är båda. Dels saknar många av dagens politiker kunskaper i det de jobbar med. Dels är detta krig mot religionerna noga planerat. Det är aldrig ateister som tvingas acceptera nya lagar, just för att det är ateismen som inpräntas i våra hjärnor från dag till dag. Sekularismen har tagit över helt, och förespråkarna är på krigsstigen...p.g.a. någon skum anledning.

1) http://www.dn.se/nyheter/varlden/europadomstol-mot-krucifix-i-skolor-1.987853

11 kommentarer:

Linus sa...

Riktigt bra skrivet. Vilka är de som bestämmer att avsaknaden av religion är neutralt, det är väl ett ställningstagande om något.

Fairymary sa...

Vad jag inte tänkt på förrän idag är att krucifixen med den korsfäste på faktiskt inte bara är en symbol utan en gestaltning av ett tortyrredskap....och det tror inte jag är så hälsosamt för små barn ....

För övrigt tycker jag inte att det är rimligt att plocka bort alla symboler för ett kulturarv som vi inte kommer ifrån. Debattera, diskutera, förklara, berätta....så öppet som möjligt.....men förbud fungerar inte....det har väl historien visat tydligt om vi tänker efter

victor sa...

Beslutet kommer från Europadomstolen som är fristående från EU (typ).

Hemlige sa...

Vad har det här med EU att göra? Europadomstolen har inget alls med EU att göra. Och domstolen har inte heller förbjudit religiösa symboler i skolan, den har bara sagt att staten inte skall tvinga på skolorna/eleverna religiösa symboler. Om skolorna själva vill ha religiösa symboler i skolan, så bör det vara fritt fram, så länge inte staten påbjuder dem.

Revolution-Evolution sa...

Det är väldigt enkelt, man behöver inte ens vara utbildad för att förstå det. Stat och kyrka ska vara separerade. Kyrkan är en egen institution och har sina byggnader. När man går in i en offentlig institution, såsom en skola, skatteverket, socialkontoret, länsstyrelsen, kommunhuset, etc, ska man då slippa religiösa symboler. Varför? Det handlar inte om själva symbolerna i sig, det handlar om att visa att religionen inte har något som helst inflytande i denna institution.


Sen går du lite väl långt med dina slutsatser, att det är en tidsfråga innan ALLT förbjuds, högtider, vissa bilmodeller... Visst, stora bilar som drar mycket bensin är inte miljövänliga, men miljövännerna vill inte förbjuda dessa bilar, utan hellre få industrin att investera i andra drivmedel. Om du kollar lite på hur en HONDA FCX CLARITY fungerar, kan du kanske få en bild...

Det du sa om att högtider kommer att förbjudas är om möjligt ännu dummare. Det finns en skillnad mellan offentligheten och offentliga institutioner. En gemensam tradition för människor i ett land styrs inte från kyrkan till offentliga institutioner. Den som inte vill fira eller vara med om firandet är inte tvungen. Visst, överallt kan man se exempelvis julgranar och annat julpynt, men jul, påsk och andra religiösa högtider är i alla fall i Sverige inte längre en religiös högtid för de flesta människor, utan en gemensam tradition. Det är inte många som går i kyrkan på juldagen, om man ska säga så. I andra länder betyder det mer, förstås. Men när jag var i Madrid över påskhelgen 2008, såg jag religiöst firande endast vid kyrkorna, inte vid någon annan offentlig plats.

För att svara på din fråga om varför man inte kan hänga upp symboler för andra livsåskådningar, kan jag kort säga att om ett land, såsom Italien (eller Spanien för den delen) är så pass religiöst att de vill ha kors hängande lite varstans (särskilt i skolorna kan det vara "farligt" eftersom barn inte bör indoktrineras till någon religion), vill de då knappast se sina kors hänga bredvid davidstjärnan, stjärnan och halvmånen och liknande...

Anonym sa...

Varför skall kristna få skylta med sina symboler? Då ska vi fan sätta upp exakt ALLA religiösa symboler överallt så att alla blir nöjda. Nej, håll religionen hemma eller ännu bättre, tvätta bort den. Speciellt från det offentliga.

Ibrahim sa...

Europadomstolen är ändå en del av EU. De är visserligen oberoende, men fortfarande en del av EU. Ingen EU, ingen Europadomstol...

Jag ser inte vad som är problemet med att visa sin religiösa identitet i det offentliga. Man får ha vilken hårfrisyr man vill, vilka kläder man vill, men religiösa symboler är bara fel? Vissa kanske tar åt sig för att vissa symboler stötande. Men vad är stötande med ett kors, eller en slöja? Sluta gnälla, tycker jag. Vi lever ändå i en globaliserad värld, lite främmande symboler får man väl ändå tåla.

Vad jag försökte säga, 'Revolution-Evolution', är att folk verkar bli kränkta av allt fler saker nuförtiden. Det börjar bli överdrivet tycker jag. Men om detta fortsätter, är även traditionerna i fara. Det finns även många "miljötalibaner" (ja, jag kallar de ibland så) som vill förbjuda användningen av bilar helt och hållet, oavsett hur små motorer som sitter i de. Små bilar bör förbjudas, men stora bilar är satan...

För många människor är religion en del av deras identitet. Väljer man att förbjuda religioner befarar jag att man är på väg åt fel håll.

victor sa...

Europadomstolen är en del av Europarådet som är helt fristående från EU. Förvisso är alla medlemsstater i EU medlemmar av Europarådet (det omvända gäller inte) men Europarådet och Europakonventionen är båda äldre än EU.

Ibrahim sa...

Intressant. Vet du vilka det är som finansierar Europadomstolen? Jag har ingen koll på det där.

Amer Al-bayya sa...

7 Frågor till politiker i västvärlden!!
Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.
Jag frågar alla politiker :-
1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott?
2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen och förbjudna vapen??
3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??
5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel??
6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
7- Vem kan stoppa Israel??
Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..
Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog noch stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.

Amer Al-bayya sa...

Viktigt för alla…Året 1917 och UK var där..Hur många prosent av judar var i Palestina???..Året 1946 ,Hur många Prosent av judar var i Palestina??..Året 1946-1948 Hur fick UK lämna Palestima och varför???..Året 1948,Hade FN rätt och tillstånd att dela Palestina???
Året 1917, och efter UKs ord till alla judar att bygga ett land åt judar där sa UK att man aldrig röra palestiniernas rätt och rättigheter i Palestina,var judar bara 4,5 prosent av folk i Palestina..
Året 1946 var judar 25 prosent av folket i Palestina.Hur kunde bli så????.UK fick hjälpa judar att komma in till palestina..
Året 1946-1948 fick sionister med UKs vapen kasta ut UK från Palestina..
Året 1947-1948 fick FN dela Palestina,Två frågor kom::
Hade FN rätt att dela Palestina???Varför måste palestinierna säga Ja till FN???.FN har inte rätt att dela länder och det strider mot FN själv UK och Frankrike med andra har gjort det på fel sätt..
Palestina kommer alltid säga att FN har gjort fel. Och ni ser att idag fick UK och andra länder ändra lagen för att skydda och försvara Israels krigsbrott och alla Israels war criminals.Är det rättvist,FN,USA och UK??.Befria Palestina och araber lämna aldrig Palestina i sionismens hand…Tack