Politik och mellanöstern: Krisen i Libanon över

28 november 2009

Krisen i Libanon över

Nu har ledaren för 14:e mars blocket och premiärministern för den nya regeringen, Saad al-Hariri officiellt accepterat Hizbollahs vapenarsenal och dess rätt att skydda Libanon från Israel. Efter mordet på hans far, Rafik al-Hariri i början av 2005 startade en konflikt som resulterade i flera häftiga konfrontationer mellan de två stora blocken i landet. Den värsta striden ägde rum i maj 2008, då 14:e mars blocket led stora förluster och tvingades avsluta sin kampanj mot Hizbollah.

14:e mars blockets viktigaste uppgift var att avväpna Hizbollah för att tillfredsställa ledare i USA, Israel och Saudi Arabien. I kriget sommaren 2006 hjälpte flera ledare ur 14:e mars blocket Israel. Året därpå lät Saad al-Hariris organisation, 'Framtidsrörelsen' bilda Fatah al-Islam, en al-Qaida cell som belägrade Nahr al-Bared och utkämpade ett krig mot den libanesiska armén. Sommaren 2008 gick Framtidsrörelsen i direkt konfrontation mot oppositionen, vilket ledde till inbördes strider i stora delar av landet.

Under det senaste året har 14:e mars blocket upplevt försvagning då det tydligen misslyckats med sitt mål; att avväpna Hizbollah. Flera ledare har hoppat av, och efter valet i somras har Saad al-Hariri valt en mjukare ton mot oppositionen. Redan tidigare i veckan konstaterade den nye premiärministern att Hizbollahs vapen är rättfärdigade, och nu har den nya regeringen beslutat att formellt godkänna Hizbollahs vapenarsenal. Därmed är konflikten och krisen från 2005 över. En ny era börjar, och sionisterna har misslyckats återigen.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=113067&language=en

Inga kommentarer: