Politik och mellanöstern: Ny palestinsk stat planeras

15 november 2009

Ny palestinsk stat planeras

Mahmoud Abbas gick nyligen ut med att han inte tänker delta i nästa val, vilket innebär att han avgår efter valet. Men kritiken från Hamas sida har lett till att valet skjutits fram i tiden, vilket betyder att Abbas kommer att få sitta kvar ett tag till.
Redan för några år sen började europeiska länder diskutera tvåstatslösningen på allvar, och än idag verkar de seriösa diskussionerna vara hemliga. I fredags kritiserade Israel Sverige för att ha planerat en ny palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad. Sverige nekar, vilket kan betyda att diskussionerna planeras vara hemliga ett tag till.

Den här situationen är väldig komplex. Israel samarbetade med Fatah/PLO när de ville bli av med Hamas, men nu när Fatah vill ha en egen stat (i syfte att ta tillbaka makten från Hamas) blir israelerna förvirrade. Israelerna vill inte ha en palestinsk stat, just för att en sådan stat skulle sätta barriärer och hindra israeler från att mörda palestinier...vilket är viktigt för vapenindustrin. Dessutom skulle de hundratusentals israeler som bor inne på Västbanken tvingas flytta därifrån och med tanke på hur åtstramad den israeliska ekonomin är verkar ett sådant scenario vara en ren mardröm. Dessutom skulle en ny palestinsk stat vara dödsstöten för israelisk expansionism. Sionister drömde om att ta all mark mellan Nilen och Eufrat, men tvingas alltså leva med det "lilla" de har.

Mahmoud Abbas planerar att få FN att erkänna en palestinsk stat enligt 1967 års gränser och som styrs av PA (Palestinian Authority) tillfälligt, tills nästa val. I den nya staten har Hamas ingen plats, trots att Gaza-remsan räknas in. Så, redan här uppstår problem. Redan tidigare har palestinierna haft två åtskilda regeringar, men med den nya staten kommer denna konflikt bara stärkas. Sen måste man också räkna med de palestinier som är på Hamas sida, och som det ser ut just nu har Hamas väldigt stort stöd, särskilt i Gaza-remsan men även på Västbanken. Därför kommer det vara svårt för PA att skaffa den legitimiteten den behöver, vilket kan som sagt stärka konflikten...något sionisterna i slutändan tjänar på.

Jag själv gillar initiativet, men tycker att det minsta palestinierna kan kräva är 1948 års gränser även om palestinierna borde kräva att staten Israel upplöses. Dessutom är Mahmouds initiativ farlig och odemokratisk. Det är en självklarhet att alla palestinier ska få plats i den framtida palestinska staten. Den här isoleringen av Hamas kommer bara stärka sionisterna och palestiniernas fiender.

Så, man får hoppas på att dessa rykten inte stämmer till 100%, men ändå till en viss del.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=111324&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=111249&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=111342&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=111343&language=en

Inga kommentarer: