Politik och mellanöstern: Ny regering snart i Libanon, och västvärldens snedvridning av krisen

07 november 2009

Ny regering snart i Libanon, och västvärldens snedvridning av krisen

Redan efter några veckor efter valet kom man fram till den så kallade 15-10-5-lösningen i Libanon. Enligt lösningen skulle majoriteten få 15 mandat, oppositionen 10 och presidenten 5. Men efter det blev det stopp, för Saad al-Hariri försökte ta alla de viktiga ministerposterna.

Resultatet blev en 4 månader lång kamp mellan 14:e mars blocket och oppositionen, och många gånger misstänkta det libanesiska folket att de aldrig skulle få en regering (eller tills nästa val år 2013). Egentligen vill varken USA, Israel eller Saudi Arabien ha en libanesisk regering, och detta beror på oppositionens politiska styrka. Någon vecka efter valet uppdagades det att oppositionen fått 54,7 % av rösterna, detta trots att Saudi Arabien mutat hundratusentals röstberättigade (1).

Men det räckte inte, för Saudi Arabien satsade mest i de större regionerna i landet. Vissa talar om att Saudi Arabien betalade mer än 1 miljard dollar bara i mutor, detta utöver förberedelserna inför valet.

Men men, Saad al-Hariri vägrade lyssna på oppositionen och valde att ta semester, 4 gånger under den perioden som gått. Hans envishet gynnade sionisterna och wahabisterna, trots att oppositionen verkligen såg till att säkra nyckelpositioner i den kommande regeringskabinetten. Vissa föredrog den gamla regeringen med Fouad Saniora istället för en ny regering med Saad al-Hariri, så länge man inte fick det man ville ha.

Än har den nya regeringen inte bildats, och med tanke på att varje sekund kan innebära en total vändning från Hariris sida, bör ingen vara särskilt optimistisk. Även när den nya regeringen bildas, så småningom hoppas jag, kommer krisen att bestå. Så länge det finns libanesiska politiker som mutas av Saudi Arabien och som smugglar in Israel-tränade terrorister, kommer krisen inte att försvinna. Den kan komma att förvärras.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=89269&language=en

Mer att läsa om dagens nyhet från Libanon:
http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=110310&language=en

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3763895.svd

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8347965.stm

Inga kommentarer: