Politik och mellanöstern: 20-20-20-målet

13 december 2008

20-20-20-målet

EU har precis kommit överens om ett klimatpaket. Utsläppen av giftiga ämnen (ja, de snackar nästan bara om koldioxid) ska minska med 20% fram till 2020. Vi har alltså drygt 11 år på oss att minska våra utsläpp med en femtedel. Är det möjligt?

Ja, vi kan ju begå "massjälvmord". Är alla människor döda lär naturen få vara ifred. Tror många börjar gilla den här idén...som Al Gore t.ex...

Men annars kan vi börja satsa på hållbar teknologi, som t.ex vätgas/bränsleceller, kraftfulla kärnkraftverk i väntan på fusionskraften och andra smarta lösningar. Folk som bor i länder med 350 soliga dagar om året kan köra solcellsdrivna bilar. Men annars i övrigt är vätgas en väldigt bra lösning. Jag skulle faktiskt inte föredra att köra runt med en bil med 50 kg komprimerad vätgas, därför är det bättre med en elektrolys ombord som tar vatten och elektrolyserar det så att man har en mindre mängd rent vätgas i bilen. Vatten exploderar inte, men det gör vätgas.
Vad en elektrolysator gör är att den delar upp vattenmolekylerna i rent vätgas och syrgas. Biprodukten av förbränning av vätgas är vatten.

Framtidens främsta energikälla är fusionskraftverk. Den tekniken finns redan, men är fortfarande i utvecklingsstadiet. Så, satsa mer pengar på det då. Då lär något bra hända.
Under tiden är kärnkraftverk det bästa alternativet vi har. Blir vi oroliga för det radioaktiva avfallet kan våra barnbarn skicka upp det i rymden när vi väl har möjligheten att göra det. Sen har man också lärt sig att återanvända en del av avfallet igen, vilket är ju bara perfekt.

Sen vill jag gärna se smarta vägsystem. Köer bildas oftast p.g.a det är för mycket bilar på vägarna, så varför inte avlasta de med fler vägar? Med sensorer på alla bilar kan integrerade datorsystem också få bilarna att hålla jämnare hastigheter, vilket skapar färre köer. Det är för många människor som har svårt att hålla jämn hastighet på vägarna. De bara gasar och bromsar hela tiden, vilket gör att de bakomvarande gör samma sak.

De här tre sakerna tycker jag är de viktigaste för en civilisation som lever på en enda planet. Men sen kan det naturligtvis finnas fler, som kanske tillkommer senare.

"Utsläppen ska ner 20 procent"
http://aftonbladet.se/nyheter/article3979424.ab

"Elektrolys"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Elektrolys

Inga kommentarer: