Politik och mellanöstern: Inte mer än kontrollbegär

06 december 2008

Inte mer än kontrollbegär

IPRED har fortfarande ett stort media utrymme. Det är bra. Nyligen gick ett antal IT-experter ut och varnade för svagheterna i lagen - obehöriga personer kan lätt ansluta sina datorer till oskyddade trådlösa nätverk. Eftersom jag studerat IT upptäckte jag det ganska fort, men även när etablerade experter inom IT varnar för detta vägrar regeringen ta hänsyn till det. De fortsätter som om inget har hänt...

En till sak som jag upptäckt är just argumenterna. Regeringen säger sig vilja skydda de som gör musik och film, vilket låter rimligt. Men det som inte är rimligt är själva spaningen. IPRED lagen kommer att kunna stärka FRA-lagen och alltså ge skäl till regeringen för att spana på oskyldiga människor, som kanske på något sätt står i vägen för den här regeringen. Bli inte överraskad om SÄPO knackar på din dörr.

EU har på senare tid etablerat vissa av de lagar som George W Bush stiftat i USA. På senare tid har nya lagar stiftats i syfte för att begränsa medborgarnas rättigheter. Ett av argumenten som används är att "en bunt terrorister hotar vårt hemland", och det accepterar en del av befolkningen. Samma händer i EU. Politikerna i EU har på senare tid tagit sig friheten att stifta en del lagar som vi inte fått rösta om. Vissa förslag, som skulle ha kunnat bli mer omfattande lagar har stoppats p.g.a raseriutbrotten bland befolkningen i unionen. Ett exempel var lagen om bloggare och att registrera bloggarna i EU i somras.

Sveriges regering vill ha mer kontroll över befolkningen, som USA och övriga EU vill. Västvärldens regeringar är rädda för att mista styret och gör vad som helst för att inte förlora makten över vår konsumtion och våra åsikter.
Alla nya bilar får GPS-sändare inbyggda, med möjlighet i framtiden att koppla upp sig till internet. I vissa europeiska länder får bilister sänkta försäkringskostnader om de kör enligt trafikreglerna, och självklart är det deras försäkringsbolag som kontrollerar detta med hjälp av att övervaka varje bilists körningssätt. Staten kan med hjälp av en ny lag sen övervaka varje individ. I dagens Europa kan den här lagen gå igenom utan att någon faktiskt bryr sig.
Man diskuterar om att låta svenska försäkringsbolag införa den här "tjänsten".

Så, bilen övervakas. Datorn övervakas. Telefonen övervakas (CIA gillar att avlyssna telefonsamtal). Vad vi kan dra för slutsats, utan att tveka är att regeringar i väst inte litar på sina medborgare längre. FRA- och IPRED-lagarna visar att Sveriges regering inte vågar lita på oss. Och som jag ser det får vi räkna med fler liknande lagförslag i framtiden.

Inga kommentarer: