Politik och mellanöstern: En ny intifada

15 december 2008

En ny intifada

Halv åtta ikväll höll Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah ett TV-sänt tal, som var ovanligt kort. Hans tal brukar vara en och en halvtimme långa, men idag ville han bara prata om blockaden i Gaza-remsan. Talet var ungefär 25 minuter långt.

Nasrallah vädjade till både kristna och muslimer världen över att agera för att stoppa blockaden i Gaza-remsan. Han koncentrerade sig mest på Egypten, då Egypten gränsar till Gaza-remsan. Han bad den egyptiska regeringen att öppna vägspärren i Rafah och försäkrade de att om FN, Israel eller någon annan vågade kritisera beslutet, skulle det egyptiska folket och övriga arabvärlden stötta regeringen i Egypten. Skulle regeringen vägra, kommer det egyptiska folket ändå att agera, och då mot deras egen regering också.

Folket i mellanöstern har fått nog av Israel och ockupationen av Palestina. Jag tror att en revolution väntar mellanöstern, och när det väl börjar lär folk storma parlament i vissa arabiska länder och ta ner dessa amerikanska marionetter från makten. De länder jag tänker på är Egypten, Jordanien, Saudi Arabien och troligen även Marocko, Irak och vissa länder på den arabiska halvön.

Medan USA håller på att falla ihop p.g.a finanskrisen lär många ta chansen att bryta sig loss på USA:s styre. Men problemet är att de flesta arabiska länder har passiva ledare, som i vissa fall även stöttar USA och Israel. Efter 60 år av korruption väntar alltså en revolution mellanöstern, och vinnarna är de länder som redan har omtyckta ledare, som Libanon, Syrien och Iran. De lär få nyckelpositioner i den nya mellanöstern.

Gaza-remsan har varit isolerade från omvärlden i snart en månad och två veckor. Även om Israel har tillåtit ett antal transporter med mat och vatten till Gaza, har det varit otillräckligt. Israel vill uppmuntra gazaborna att genomföra en statskupp mot den demokratiskt valda Hamas-regeringen. Tidigare idag släpptes även över 200 palestinier, de flesta med i Fatahs militära enhet för att stötta Fatah att ta makten från Hamas.

*Notera att artikeln publicerades före talet.
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=67257&language=en

Inga kommentarer: