Politik och mellanöstern: Friendly fire

29 december 2008

Friendly fire

Rykten cirkulerar om att Gilad Shalit, kidnappad av Hamas sommaren 2006, skadades under de israeliska attackerna mot Gaza-remsan. Huruvida Shalit mår vill Hamas inte yttra sig om. Israeliska försvarsministeriet nekar till det och påstår att de kände till "manipulationen" och sa att de uppmärksammat Shalits familj om detta.

Demonstrationerna sprider sig till Europa och Oslo, Genevé och Lyon. Den israeliska ambassaden i London har som sagt attackerats, och ikväll angreps även den israeliska ambassadsbyggnaden i Oslo.

Den libanesiska presidenten Michel Sleiman svarade på Sayyed Hassan Nasrallahs uppmaning tidigare idag och svarade för att snabba på AL:s (Arabic League) möte, som ska hållas på fredag. Kritiker menar att mötet planerades att hållas så sent för att undvika att hamna i kollisionskurs med USA, som har ju sin egen agenda för mellanöstern. Sleiman vill att mötet ska hållas så fort som möjligt och kräver att alla medlemsländer tar hårdare tag mot regimen Israel.

Markinvasion väntar
Israelerna överväger att invadera Gaza-remsan, och samlar sina trupper vid gränsen just nu. Detta trots stridslystnaden bland palestinierna och deras allt bättre infantrivapen. Sist israeliska trupper försökte ta sig in på remsan stupade 6 soldater och en pansarvagn skadades. Det här var för två år sen. Liksom Hizbollah har Hamas lärt sig mycket och skaffat sig allt bättre vapen sen kriget 2006.

350 palestinier har mördats i den här massakern. Många har förlorat sina anhöriga och vänner. Gaza brinner och det palestinska folket kokar av vrede, och det gör även många i andra länder runt om i världen. I och med demonstrationernas omfattning runt om i världen och en ny chans för det palestinska folket att enas mot den sionistiska regimen kommer allt fler palestinier att plocka upp sina vapen för att bekämpa ockupanterna. Det här är slutet för Mahmoud Abbas (som egentligen ska sluta som president i början av nästa månad), vilket innebär slutet för Fatahs pro-israeliska politik. Fatah kommer att ta en ny riktning och börja samarbeta med Hamas.

Israel begår ett stort misstag. Ett "krig" som egentligen skulle ha sopat bort Hamas från existens kommer istället stärka Hamas ställning och inflytande i världen. Allt fler människor kommer att vara kritiska mot västvärldens blockad av Hamas, vilket jag misstänker kommer att starta konflikter på den internationella politiska arenan. Men samtidigt kommer fler också att vara emot Hamas, vilket skapar två bestämda sidor i konflikten. Förut tvekade de flesta i Hamasfrågan.

Israel förväntade sig att massakern skulle hålla på i ett par dagar. Men så är inte fallet. Ehud Olmert gjorde det misstaget med Libanon 2006, och kommer att göra om det den här gången också. Det här "kriget" lär nog hålla på i ett par veckor, kanske mer. Men situationen är svårbedömligt. Kanske får vi veta mer när AL ger sitt officiella uttalande.

Inga kommentarer: