Politik och mellanöstern: Ambassader öppnas i Syrien och Libanon

22 december 2008

Ambassader öppnas i Syrien och Libanon

Syrien har redan tre diplomater som jobbar i Libanon, och innan årets slut kommer båda ambassaderna i Libanon och Syrien att öppnas. Detta är resultatet efter månader av hårt jobb mellan länderna.

Libanon och Syrien har alltid varit allierade, men vänskapen har stundvis varit iskall under 70- och 80-talet. Under inbördeskriget 1975-1990 och den israeliska ockupationen av landet från 1982 har syriska soldater varit stationerade i delar av Libanon, vilket vissa ogillade. De allra flesta ville inte ha syriska trupper i Libanon på obestämd tid, men en del ville inte ha syriska trupper i landet i överhuvudtaget.

Strax efter mordet på Rafik al-Hariri den 14:e Februari 2005 lades skulden på Syrien. Walid Jumblatt och Samir Geagea, de två största Syrien-motståndarna i Libanon gick till attack mot Syrien bara ett fåtal timmar efter mordet. De sista syriska trupperna lämnade Libanon i April samma år.
Många undrar fortfarande över vilka som ligger bakom mordet på Rafik al-Hariri. I Mars nästa år startar rättegången mot de sju misstänkta gärningsmännen, varav fyra av de är libanesiska officerarna, kända som "the four officers".

De allra flesta libaneserna tror dock att Israel ligger bakom mordet. Enligt Seymour Hersh (N.Y Times) planerade USA och Israel att anfalla Libanon redan i början av 2006, och vissa tror att Israel planerade kriget redan innan 2006. Innan mordet på Rafik al-Hariri fanns nästan 30.000 syriska soldater stationerade i Libanon, som hade med all säkerhet stöttat Hizbollah i det krig Israel planerade.

Rafik al-Hariri var vän till Syrien, men jobbade aktivt för att få Syrien att dra bort sina soldater från Libanon. Syrienfientliga politiker utnyttjade mordet och använde det för att tvinga bort syriska soldater från Libanon, och för att göra det lättare för Israel att ta kontrollen över södra Libanon. Israel vill använda södra Libanon som ett plattform i ett planerat krig mot Syrien, och som man även planerat kommer Israel då att få stöd av amerikanska trupper i Irak.

Men som det ser ut just nu har planerna gått i graven. USA kommer att lämna Irak 2011. Och Israel lyckades bara ta delar av byn Ghajar, som de snart lämnar. Israel uppträder fortfarande väldigt aggressivt mot Syrien och Libanon. Nästa år är det val i Israel, och redan har kandidaterna gett sig in i spelet om rösterna. Alla kandidater har hittills visat en aggressiv politik gentemot alla sina grannar. Så, vi får se vad som händer under det kommande året. Personligen tror jag att det blir ett nytt krig mellan Israel och Hizbollah, och att det blir en ny intifada i Gaza-remsan.

Inga kommentarer: