Politik och mellanöstern: Libanon igår, Gaza idag

31 december 2008

Libanon igår, Gaza idag

Efter kriget mellan Hizbollah och regimen Israel sommaren 2006 lärde Israel sig en läxa. Så sa de, i alla fall. Planerna var att under 3 dagar krossa Hizbollah och skapa en buffertzon i södra Libanon. Istället höll sig kriget i 34 dagar och det enda Israel lyckades ta var en bit av Ghajar, som de snart måste lämna ändå. Hizbollahs uthållighet och militära precision skakade den israeliska militären.

När Israel angrep Gaza-remsan i lördags sa de inte hur länge "operationen" skulle hålla på, men Ehud Barak sa för ett par dagar sen att "den kan hålla på i flera veckor". Kanske för att inte folk ska ställa för mycket krav på den israeliska regeringen, men jag tror inte att det håller. Hamas raketer når bara allt längre in på den ockuperade Palestina. Allt fler illegala bosättare hamnar under raketbeskjutning. Men i princip alla israeler vill att regeringen går ännu hårdare mot Gaza-remsan, vilket innebär att man antingen kan fortsätta genomföra folkmord eller göra inget alls. Vad man än väljer kommer Israel att förlora.

Hamas nyckel till seger är hur länge den väpnade konflikten håller på, som det var med Hizbollah. Den israeliska regeringen vill att "operationen" ska hålla på under en så kort tid som möjligt, men då är kravet att man slår ut Hamas stridsstyrka. Men inget verkar fungera. Vi går in på den femte dagen, Hamas har skjutit iväg över 400 raketer (150 av de bara igår), vilket visar att Hamas bara blir allt starkare. Israel var dömd att förlora även den här gången...

Palestina imorgon
Nu börjar kritiken hagla mot Barack Obama. Han har hållit en låg profil. Men nu är det så att det inte är han som bestämmer egentligen, även när han blir insvuren den 20:e januari kommer han bara vara en president. De som verkligen bestämmer i USA är AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee), som är den största lobbygruppen i USA. Det var AIPAC som styrde massorna av kritiken mot Obama när han sa att han ville stötta det palestinska folket för något år sedan.

Vad vi alla (nästan) börjar inse är att USA kommer att vara densamma om tre veckor, även när en ny president sitter i det Ovala rummet. Någon förändring i mellanöster lär vi inte se. Palestina kommer fortsätta vara ockuperat. Palestinierna kommer fortsätta bli terroriserade. Kampen för Palestina kommer att fortsätta, och vi kommer att se grupper som Hamas gå segrande ur strider allt oftare. Det kommer att hända nu, och även imorgon.

Folk tänker med enkla siffror, vilket egentligen är fel. Hizbollah vann inte för att de förstörde hela den israeliska infrastrukturen eller något sånt. De vann för att de kämpade i 34 dagar och var beredda på att strida i ytterligare 34 dagar, om inte mer. Israel tvingades ingå i en vapenvila med Hizbollah för att de trodde att kriget skulle hålla på i 3 dagar. Det var felkalkyleringarna som ledde till den israeliska förlusten, som nu händer igen.

Mer än 1100 civila libaneser dog under kriget, men de kvarvarande 4 miljoner invånarna fick uppleva en storslagen seger över den sionistiska regimen. Många palestinier kommer att mördas brutalt inom de kommande dagarna, men det är resultaten som avgör konflikten. Och tro mig, kanske imorgon eller någon dag inom de kommande veckorna kommer Hamas gå segrande ur konflikten. De må har förlorat mycket, men segern över den sionistiska regimen kommer att väga mer än förlusterna. Det är även då världen lär inse att Israels dagar är räknade.

Inga kommentarer: