Politik och mellanöstern: Geagea och hans politik

23 december 2008

Geagea och hans politik

Under ett möte om hur man ska lösa problemen med den libanesiska arméns brist på vapen, ammunition och träning kom Samir Geagea med sina idéer. Han gick till attack mot den förre generalen och den numera mycket respekterade politikern Michel Aouns kommentar om att fortsätta stärka folket motståndsorganisationer (som Hizbollah, Haraket Amal m.fl.), och så presenterade Geagea sina egna idéer, s.k "Swiss-model strategy".

Samir Geagea fortsatte med att påstå att Israel är "mycket starkare än Libanon ekonomiskt och militärt", trots att Hizbollah visade för ett par år sen att detta inte behöver påverka Libanons framtid till det negativa. Trots att Israel får massvis med pengar och vapen från USA och EU lyckades Hizbollah med 300 man hålla 30.000 israeliska soldater stången i 34 dagar, och oftast med hjälp av 50 år gamla vapen.

Samir Geagea vill att araber ska fortsätta vara rädda för Israel, och vill att den libanesiska armén ska fortsätta vara svag. Hizbollah vill däremot att libaneiska armén ska stärkas, med omvärldens hjälp eller ej. Hizbollah har föreslagit att man bör köpa vapen på den svarta marknaden om omvärlden vägrar beväpna den libanesiska armén med moderna vapen. Samir Geageas LF (Lebanese Forces) har tränats upp av Israel (vilket naturligtvis gör honom till en förrädare) och enligt konspirationsteorierna försöker han bygga upp en egen armé, kanske för att genomföra en statskupp och ta över landet. Vem vet?...

Samir Geagea dömdes efter inbördeskriget till livstids fängelse för förräderi och mord då han under inbördeskriget stöttade Israel och för att han var ansvarig för mord på tusentals libaneser och palestinier. Han benådades dock av president Emile Lahoud efter påtryckningar från LF och politiker utomlands. I en intervju för några år sen beskrev Emile Lahoud benådningen som sitt största misstag som president.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=67969&language=en

Inga kommentarer: