Politik och mellanöstern: Erkännanden på TV

07 november 2008

Erkännanden på TV

Flera personer med anknytning till Fatah al-Islam erkände sina dåd på syrisk TV. Bland de finns libaneser, syrier, palestinier och saudier. Alla dessa vill "störta regimen i Damaskus". Vem var det som anklagade Syrien för att ligga bakom Fatah al-Islam?

Hur som helst, i denna vilseledda värld där väldigt få brott löses upp har allt fler erkännanden och annan bevisning kommit fram i kampen mot terrorn. Nej, Bush får inga creds för det. Tvärtom, många terroristorganisationer kan kopplas till honom, inklusive Fatah al-Islam.

Fatah al-Islam grundades för några år sen av ett antal personer som gömde sig i palestinska "flyktingläger" i Libanon. Många av dessa män har suttit inne i fängelser i en del arabiska länder för samröre med bl.a al-Qaida. När de senare släpptes har de tagit sig till "flyktinglägren" i Libanon, där libanesiska auktoriteter inte når. Under början av 2007 utförde Fatah al-Islam flera väpnade rån mot banker runt om i landet, och nu är de även misstänkta för ett antal terrordåd under åren 2006 och 2007. Syftet med rånen var att finansiera kampen mot Syrien. Fatah al-Islams främsta mål var att föra krig mot Syrien, men de planerna ändrades när libanesiska armén grep två medlemmar ur gruppen i maj 2007, vilket startade konflikten i Nahr al-Bared.

Kort efter att armén tog kontrollen över Nahr al-Bared drygt 3 månader senare kom information ut om att 14:e mars-blocket hade finansierat organisationen. Blocket består av de partier och politiska figurer som stöttade den förre detta västvänliga regeringen. Enligt Seymour Hersh ville Bushadministrationen grunda en sunnitisk grupp för att starta ett inbördeskrig i Libanon, men först och främst sätta Syriens nationalsäkerhet i obalans.

Israel och USA har tidigare försökt pressa Syrien i syfte för att försvaga Hizbollah, och därmed öppna en väg för israeliska trupper in i Libanon.
14:e mars-blocket får fortfarande stöd från USA och EU, och anses vara viktig för Libanons säkerhet. Jag själv har en annan uppfattning. Visserligen ska alla partier respekteras i en demokrati, men till vilket pris?

Fatah al-Islam sägs vara inspirerade av al-Qaida, men fick ekonomisk stöd från USA samtidigt som bomberna föll över Nahr al-Bared. Inte direkt, fast indirekt. USA betalade ut till Saad al-Hariris Future-movement som senare gick till Fatah al-Islam och beväpning av Walid Jumblatts PSP och Samir Geageas LF. 14:e mars-blocket är känt för sin kritik mot Syrien. Tydligen har kritiken gått över till mer våldsamma handlingar.

Det var inte första gången Bushadministrationen finansierade terrorism mot Libanons respektive Syriens befolkning.
Enligt Seymour Hersh planerade USA och Israel att anfalla Libanon någon gång mellan september-oktober 2006. Men i Libanon fanns nästan 30.000 syriska trupper. Så, hur blir man av med de syriska trupperna? Jo, man utför ett mord och anklagar Syrien.

Men det gjorde man också. Den 14:e Februari 2005 mördades Rafik al-Hariri och det tog inte lång tid innan medlemmarna ur 14:e mars-blocket (det blocket existerade inte då) anklagade Syrien. I västländska medier utmålades Rafik al-Hariri som en anti-syrisk politiker, vilket var en lögn. Tvärtom, Rafik al-Hariri stöttade Syrien och även Hizbollah. Dock ville han att syriska trupper skulle lämna Libanon. Antar att det var därför han valdes ut för att mördas.

När Syrien väl hade lämnat Libanon började de politiska morden äga rum, för att försvaga Libanon och det följdes av det planerade kriget hösten 2006 som skulle tackla ner Libanon för gott.

Jag vet att George W. Bush kommer stå inför rätta en vacker dag, och jag hoppas att han döms för det han gjort mot Libanon och Syrien. Hans medarbetare ska också med.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2004677.svd

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=62774&language=en


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/11/2008116213423317560.html

Inga kommentarer: