Politik och mellanöstern: Kontraktet

27 november 2008

Kontraktet

Fantisera lite nu. Tänk dig att det är krig i Sverige. Folk dör. De svälter, dör av sjukdomar och sprängs i luften. Du tvingas fly till ett annat land, någonstans i Asien. Du får komma in i landet, men måste skriva på ett kontrakt där du accepterar deras värderingar...annars tvingas du åka tillbaka hem till kriget.

Det är lätt att kräva av invandrare att acceptera våra, svenska värderingar. Självklart ska alla respektera demokrati och de mänskliga rättigheterna (trots att Sverige numera är en polisstat). Men frågan är: skulle vi acceptera andra länders värderingar om vi tvingades att göra det för att få bo där? Nu är det inte lika självklart längre, eller hur?

Jag tycker att det här kontraktet moderaterna snackar om är diffust. Vi lever inte på 1950-talet längre, det här är 2008. Alla har hört talas om demokrati och de mänskliga rättigheterna. Och jag tror att de allra flesta respekterar de. Så vad spelar kontraktet egentligen för roll? Och vad spelar det för roll när en person som skrivit på kontraktet bryter mot lagen?

Tydligen har regeringen tappat kontrollen i invandringsfrågan och har lagt fram detta förslag bara för att vinna tid, eller nåt. Jag tror seriöst inte att kontraktet kommer förändra något till det bättre. Folk som kommer hit lär känna sig bara mer ovälkomna, och lär vilja beblanda sig bland andra invandrare "för att svenskarna tror att vi är korkade och inte respekterar något som är så självklart som demokrati och de mänskliga rättigheterna".

Seså, ni moderater bör vakna upp och inse att det inte bara är Sverige, övriga Europa och USA som känner till ordet demokrati. Och med tanke på FRA-lagen och allt annat tvivlar jag på om moderaterna verkligen vill bevara demokratin.

Inga kommentarer: