Politik och mellanöstern: Tyskland censurerar bort al-Manar

25 november 2008

Tyskland censurerar bort al-Manar

Igår valde Tyskland förbjuda al-Manar att visas på tyska TV-rutor, för att de tycker det strider mot något "stabiliserings"-tjat. Tydligen tycker man att al-Manar "ljuger", "sprider osanna budskap" o.s.v och man vill inte att tyskar tar del av al-Manars journalistik. Nu vill jag ta al-Manars försvar, för det är min plikt som mänsklig varelse och som strävar efter rättvisa och fri press att göra det.
(min definition av fri press: inte att man visar kränkande bilder på profeter, men att man får kritisera politiska beslut).

Nu är det såhär att al-Manar har fått mycket kritik från vissa västländer. Och det finns en tendens. Alla de länder som ogillar al-Manar ger mycket stöd till regimen Israel. USA och Frankrike, som tidigare valt att förbjuda al-Manar, är också pro-Israel...väldigt pro-Israel för den delen.

Under 34-dagars kriget sommaren 2006 pågick ett psykologiskt krig mot al-Manar. Israel hackade in på kanalen många gånger. Och till slut sprängde man al-Manars huvudbyggnad, vilket är ett brott mot pressfriheten. Man får inte spränga upp civila byggnader som används för att sprida information.

Men trots det lyckades al-Manar avslöja de flesta israeliska aggressionerna mot Libanons befolkning under kriget, vilket spelade roll i Israels reträtt och vapenvilan mellan länderna. Även fram tills idag har al-Manars utmärkta journalistik påverkat mycket. Al-Manar är en av arabvärldens största kanaler.

Så, nu ska jag inte försvara al-Manar mer...eller nej just det, glömde en sak. Enligt vissa källor kom beslutet om att förbjuda al-Manar efter att Israels säkerhetsminister besökt Tyskland. En slump?

"More condemnations for german decision to ban al-Manar"
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=65174&language=en

Inga kommentarer: