Politik och mellanöstern: Ett problem?

17 november 2008

Ett problem?

På senare tid har medierna uppmärksammat piraterna utanför Somalia allt mer, mest för att antalet kapningar ökat och för att tillvägagångssätten blivit mer avancerade... så att säga.

Man undrar varför piraterna kapar handelsfartyg, men faktiskt anklagar de många länder för dumpning av giftiga ämnen i havsvattnet runt Somalia. De länder som anklagas är särskilt de europeiska länderna.

Nu undrar man även varför ingen har tagit upp anklagelserna för diskussion. Man kan ju neka till anklagelserna. Man kan också bekräfta anklagelserna. Men att ignorera de helt och hållet är intressant.

Många europeiskt ägda fartyg har dumpat giftiga ämnen i havsvatten många gånger genom åren. Vissa har uppmärksammats väldigt mycket bland medierna, vilket lett till protester och liknande. Eftersom dessa fartyg har fortsatt dumpa gifter i vattnet skulle det inte vara förvånande om de dragit till andra ställen för att dumpa giftet utan att hamna i bråk med politiker och organisationer. De kanske föredrar att dumpa giftet på vägen till destinationen. Eller?

Jag tycker att det är dags att diskutera det här. Med tanke på att hundratals besättningsmän hotas till livet varje år borde man ta och lösa problemet. Visst finns viktigare problem, men man förlorar inget på att lösa mindre viktiga problem.

"supertanker kapad av pirater"
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2054665.svd

"toxic waste behind somali piracy"
http://english.aljazeera.net/news/africa/2008/10/2008109174223218644.html

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så piraterna är egentligen änglar som vill rädda miljön menar du?
Nej, ta en titt på vad som har hänt på det somaliska fastlandet de senaste 15 åren istället så finner du svaret på varför det här händer.

Ibrahim sa...

Nu ska vi inte döma piraterna för vad som händer hemma på fastlandet. De kanske inte har något med att göra med problemen hemma.

Anonym sa...

Problemen "där hemma" har något att göra med piraterna. Ett land som saknar fungerande regering och rättssystem föder kriminella som (antagligen i desperation) ser brott som det enda sättet att få en bättre tillvaro.
Piratattackerna kan jämföras med plundring som har förekommit i alla krig genom historien.

Ibrahim sa...

Troligen, det skulle förklara varför de vill ha pengar. Men enligt vissa källor finns fler inblandade än enbart somalier.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=852834