Politik och mellanöstern: Iran ställer upp när alla andra sviker

27 november 2008

Iran ställer upp när alla andra sviker

Efter ett två dagars besök i Iran kom den libanesiska presidenten Michel Sleiman hem igen, och nu debatteras om Libanons framtida relationer med Iran. President Sleiman har länge oroat sig över de utdaterade vapnen i den libanesiska armén. De vapen man använder, främst pansarvagnar och stridshelikoptrar är redan använda fordon från Vietnamkriget. Allteftersom USA uppdaterade sina stridsfordon hamnade en del av de gamla hos Libanons reguljära armé.

Eftersom Israel krävt av EU, USA, Kina och Ryssland att inte beväpna den libanesiska armén (tydligen för att kunna invadera Libanon med lätthet i framtiden) har Sleiman inlett en diskussion med Iran om att köpa "medelstora" vapen som pansarvagnar och luftvärnsrobotar. I framtiden skulle Libanon också bygga ut luftvapnet med stridsplan och moderna stridshelikoptrar med ett utbyggt nätverk av luftvärnsrobotar i hela landet.

Iran har sen många år erbjudit hjälp till Libanon, även gratis. Men 14:e mars-blocket har alltid skapat problem för upprustningen för att fortsätta låta Libanon vara beroende av västvärlden. På så sätt kunde 14:e mars-blocket fortsätta få ekonomiskt stöd från väst, som senare används för att muta väljare i viktiga val. Även denna gång visade 14:e mars-blocket pessimism över Irans vänlighet när alla andra länder sviker Libanons rätt att skydda sig från terroristregimen Israel.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=65436&language=en

Inga kommentarer: