Politik och mellanöstern: Israel rustar för nytt krig

05 november 2008

Israel rustar för nytt krig

En konflikt mellan Israel och Hamas har blossat upp efter att sex palestinier dödats i israeliska flyganfall mot Gaza-remsan. Enligt israelerna byggdes en tunnel mellan Gaza-remsan och ockuperade Palestina, som upptäcktes strax före den var färdig. Israelerna valde att förstöra tunneln och angripa mål inne i Gaza.

Morgonen därpå sammankallades ett speciellt möte av Ehud Barak som varnade att Hamas möjligen skulle slå tillbaka, vilket de gjorde när de senare avfyrade omkring 35 hemmabyggda raketer, som dock inte orsakade några skador.

Anledningen till varför israelerna utförde flyganfall som dödade sex palestinier är okänd. Det verkar vara lite av överreaktion från israelernas sida, som påstår att tunneln skulle användas för att kidnappa israeliska soldater. Men de har inga bevis. Gaza-remsan är drabbad av en blockad och har brist på mat, medicin och rent vatten. Tidigare har man byggt tunnlar mot Egypten för att transportera mat och mediciner in i Gaza-remsan. Möjligen har även denna nämnda tunneln samma syfte.

Det talas om att Israel rustar för krig, trots att en vapenvila fortfarande gäller sen ett år tillbaka. Om det nu gör det.

Inga kommentarer: