Politik och mellanöstern: Sverige 2013

28 november 2008

Sverige 2013

Sverige 2013...den svenska välfärdsdrömmen? Ja, om moderaterna får tycka till. Jättekul. Visst, det köper vi. Eller nej just det. Det går inte, våra pengar är ju borta!

I finanskrisens spår har pensionspengarna använts för att vårt samhälle ska fortsätta rulla på. Eftersom allt färre företag och privatpersoner vågar investera har importen och exporten minskat, vilket påverkar pengaflödet, likviditet och allt annat. Staten drabbas mest, då många skattebetalare varslas. Pengarna måste in från andra håll (därför vill miljöpartiet höja skatten på bensin och diesel), och därför drabbas pensionspengarna först. Det är lättast att ta pengar därifrån.

Enligt många analytiker lär krisen pågå i ett antal år till. Och med tanke på krisens verkliga effekter på ekonomin lär vi vara tillbaka på medeltiden inom ett par år.

Så, var är vi år 2013? Upplever vi då den svenska välfärdsdrömmen, eller tvingas vi jobba tills vi fyller 95 år?

Jag finner moderaternas politik intressant, inte för att den inte kan sättas i praktiken utan att krascha, men för att den är lika mycket ihålig som kommunismen och resten av vänstern.

1 kommentar:

Andreas sa...

Såg att du kommenterat nya prius på DN.se. Uppmärksammade då din blog. Angående diesel och skatt på diesen/bensin så tycker jag du borde ta hänsyn till Peak Oil. Pentagons rapport från tidigare i år varnar för en oljebrist som börjar 2012. Amerikanska energimyndigheten som tidigare varit emot detta har också ändrat sig och tror nu att peak oil kan vara möjligt 2011-2015. Flera andra oberoende experter kommer med liknande analyser. Pentagon tror på en oljebrist på 10% redan 2015. Det skulle kunna öka priset på råolja med 500% och det är bara början. Problemet med diesel/bensin är att vi använder det i alldeles för stor utsträckning och det beroendet är livsfarligt för svensk ekonomi när oljetillgången inte kan möta efterfrågan. En höjd skatt på drivmedel för att minska användandet av oljebaserade bränslen blir därför positivt för svensk ekonomi.