Politik och mellanöstern: Libanon fyller 65

22 november 2008

Libanon fyller 65

Idag firar libaneserna sin 65:e nationaldag. Fram tills 1943 var Libanon en fransk koloni, men efter år av kamp för självständighet lyckades många arabländer bli självständiga under 30- och 40-talet. Med åren blev Libanon en ekonomisk centrum för hela affärsvärlden. Beirut blev känd som mellanösterns Paris och tusentals turister strömmade till kustens badstränder och de snötäckta bergens skidorter.

Men efter krigen i mellanöstern år 1967 och efter blev läget instabilt. Rykten började spridas om att muslimska shiiter tänkte ta över, vilket startade inbördeskriget i Libanon 1975. Strax efter bestämde sig Israel för att ta sig in i Libanon "för att jaga PLO". Den verkliga anledningen var att utvidga Israels gränser. Sommaren 1982 lyckades Israel ta sig in i Libanon, vilket ledde till att tiotusentals civila libaneser och palestinier mördades hänsynslöst. Hizbollah grundades några månader efter invasionen, med målet att slänga ut ockupanterna från Libanon.
Inbördeskriget tog slut 1991, och 9 år senare, den 25 Juni 2000 retirerade de israeliska ockupanterna officiellt från Libanon.

"The new world order"
Vad som var "mellanösterns starkaste militära makt" tvingades erkänna sig besegrade av en milis som använder sig av utdaterade vapensystem. Detta vägrade Israel att leva med, och planerade nästa krig mot Libanon. Ett år senare angreps WTC i New York och Pentagon utanför Washington D.C av "några terrorister", vilket var startskottet på planerna av "USA in the 21th century" och "The new middle east".

I Februari 2005 mördades Rafik al-Hariri, vilket Syrien fick skulden för trots att Rafik al-Hariri var vän till Syrien. De ca 30000 syriska trupperna i Libanon tvingades lämna landet, enligt israelernas planer. Ett och ett halvt år senare skulle Israel invadera Libanon, men överraskades när Hizbollah dödade 8 israeliska soldater och kidnappade 2 på morgonen den 12:e Juli 2006. Men israelerna var redo för krig och valde att angripa Libanon utan att tvivla. Ehud Olmert sa att kriget skulle vara i endast 3 dagar. Men 34 dagar och en förlust senare tvingades Israel skriva på resolution 1701 och vapenvila. Medan Hizbollah upplevde en historisk seger över den sionistiska regimen, famlade Israel in i ett mörker av ovisshet om vad som egentligen hände under kriget. Hur kunde mellanösterns starkaste militärmakt inte ens kunna ta sig in 17 meter?

Efter Nahr al-Bared sommaren 2007 och andra israelisk-stödda terrorvåg mot Libanons suveränitet, frihet, demokrati och självständighet är Libanon fortfarande ett enat land. Libanon lyckades ta hem alla libanesiska fångar från Israel denna sommaren och president Sleiman har hotat Israel att ge tillbaka Sheeba gårdarna och resten av de ockuperade områdena. Aldrig någonsin har en arabisk president hotat Israel.

Idag har det varit lugnt på alla håll i Libanon. Detta tack vare den libanesiska arméns hårda arbete för att stoppa terrorcellerna i landet. Alla partier har också jobbat för att lösa inbördes konflikter, men ännu idag får man höra skitsnack från PSP:s och LF:s håll. Även al-Musta'bal (Future-movement) brukar vara rätt pessimistisk då och då.

Att Libanon, trots alla sionistiska konspirationer, lyckats klara sig är inte särskilt överraskande. Trots att Libanon knappt syns på den globala atlasen spelar Libanon en nyckelroll i världens geopolitiska stabilitet. Libanon har satt stopp för USA:s och Israels krigsaggressioner mot övriga mellanöstern, som exempelvis Syrien och Iran. Hade Libanon famlat i mörkret som Egypten, Jordanien och Saudi Arabien hade Israelerna idag stått på gränsen till Syrien och hittat på en anledning för att gå in. Israel vill ha södra Libanon som en plattform för en eventuell invasion av Syrien.

Libanon i framtiden
Libanon kommer definitivt fortsätta påverka internationell politik med överraskningar och goda överlevnadsegenskaper. Och Libanon kommer att vara en av de få länderna som fortsätter kräva ett stopp för ockupationen av Palestina. Medan övriga världen korrumperas lär folk i de länderna inse vikten av att försvara de mänskliga rättigheterna, trots att några gamla "terrorister" hotar vår säkerhet. Med alla de nya lagarna som införs här i väst kommer mellanöstern tillsammans med Libanon att skapa en fristad för de som tror på frihet.

Västvärldens politiker lurar folk att acceptera kränkande lagar bara för att uppnå vad frimurare alltid planerat; en värld som kan kontrolleras med militära och ekonomiska medel. Big brother och Orwells "1984" är på väg in i samhället med stormsteg, och snart lär amerikanerna tvingas bära RFID-chips som är ID-chips som injiceras i kroppen. Det lär inte ta lång tid innan det kommer till Europa.

Men Big brother samhällets största fiende är folket i mellanöstern och Islam, som starkt motsätter sig diktatoriska och kränkande system. Det är därför många västländer är medlemmar i NATO för att kriga mot de muslimska länder.

Inga kommentarer: