Politik och mellanöstern: Hamas fel hela tiden?

16 januari 2009

Hamas fel hela tiden?

I en artikel på aftonbladet skriver Wolfgang Hansson om israelernas brott mot mänskligheten. Dock måste man läsa hela artikeln för att inse att han också är pro-sionist.

Ja, han skriver saker som faktiskt stämmer, som t.ex:

"Israel kan Gaza som sin egen bakficka. Man vet precis var alla viktiga byggnader ligger. Man har de exakta koordinaterna på varje sjukhus, FN-byggnad, skola. Ner till decimetern.


Att de ”av misstag” skulle träffa ett sjukhus och FN:s högkvarter är obegripligt. Israels försäkringar om att de gör allt för att undvika civila dödsoffer klingar alltmer ihåliga. Över tusen döda palestinier hittills, varav hälften civila och en tredjedel barn. Ställ det mot 13 döda israeler, varav tre civila och fyra dödade av sina egna.

Var går gränsen för Israels rätt till självförsvar?"

Jag tror inte att fyra israeler dödats av sina egna. Det vore ju skandal för Israel isåfall. Men i övrigt stämmer texten och man får en känsla av att Wolfgang förstår situationen i Gaza-remsan och övriga Palestina.

Men sen blir det fel. I slutet av artikeln försöker han sammanfatta vilka brott både Hamas och Israel begått. Hamas stämplas hårt med citatet "Hamas krigsförbrytelser", medan israelerna går undan med "Israels misstänkta krigsförbrytelser i kriget".

Att Israel mördat fler än 500 civila verkar inte vara en krigsförbrytelse, tycker Wolfgang Hansson. Israel "misstänks" bara när siffrorna säger klart och tydligt att hälften av martyrerna hade inget att göra med motståndsmännen. Att Wolfgang också skriver "krigsförbrytelser i kriget" är också tragiskt. Vadå? Har Israel alltså inte begått brott innan kriget som började 27:e december förra året? Vem vågar påstå något sånt? Jo, Wolfgang Hansson tydligen...

Undrar hur någon kan klaga på att Hamas begått brott mot krigslagarna när Israel kommer undan med misstänkta blickar. Det är väl kanske därför ockupationen av Palestina har kunnat fortsätta i 61 år utan att någon försökt göra något åt saken. Folk kanske har glömt bort ordet "motstånd". Tydligen får inte ens palestinierna göra motstånd numera. Men hur ska det bli fred då, särskilt med tanke på israelernas krigsiver?

Ja jo, det är väl tråkigt att Hamas skjuter mot civila bosättningar...som i och för sig är olagliga då de finns på ockuperad mark. Men så länge folk klagar på palestinierna kommer detta aldrig ta slut. Palestinierna kommer inte att ge upp. Acceptera det bara. Vill man sätta stopp för det som händer måste man agera mot Israel. Inför sanktioner eller bomba de som man bombade Saddams regim. Då lär de sig en läxa. Att sitta bakom en datorskärm eller på FN-möte och bara "fördöma" Israel kommer inte förändra något. Israel struntar i våra fördömanden. Det bör vi ha lärt oss efter 61 år...

Inga kommentarer: