Politik och mellanöstern: USA bryr sig inte

07 januari 2009

USA bryr sig inte

I 33 dagars kriget sommaren 2006 bombades södra Beirut brutalt av israeliska IAF. En hel stadsdel bara några kilometer från landets enda internationella flygplats bombades och nära en tredjedel av byggnaderna jämnades med marken.

Medan Fouad Sanioras regering vägrade att ta jobbet och bygga nya bostäder i Dahiye valde Hizbollah att agera och formade därför projektet "Jihad el-Binaa" för att bygga nya hus till de hemlösa. Projektets enda syfte var att bygga bostäder till de som förlorat sina hem samt reparera de skadade byggnaderna så att ägarna kunde flytta in igen. Tragiskt nog hamnade organisationen på USA:s terrorlista, vilket satte stopp för återbyggnadsarbetet av stadsdelen Dahiye. I en respons mot Vita husets dubbelmoraliska politik valde Hizbollah att skapa en ny organisation för att ersätta den gamla. Den nya kallades "Waad project" (Waad = Löfte på arabiska).

Vita huset valde under dagen att svartlista även Waad project med motivationen:

"The Waad Project is another example of Hezbollah's use of deceptive tactics to support its military and terrorist apparatus".
Att USA ogillar Hizbollah vet nog redan alla, men vad tycker det amerikanska folket om att USA finansierat terroristregimen Israel i mer än 40 år? Vad tycker det amerikanska folket om att USA donerat mer än 100 miljarder USD till terroristregimen Israel under samma period?

Att USA svartlistar själva Hizbollah bryr jag mig inte om. USA får göra som de tycker passar de. För libaneser passar Hizbollah, just för att Hizbollah bryr sig om Libanon och det libanesiska folket.

Men att svartlista en organisation vars enda existentiella syfte är att bygga hem till de som förlorat sina hem är väldigt elakt gjort. Fouad Saniora, som är en knähund till USA har gång på gång vägrat att bygga nya bostäder till de som förlorat sina hem. Med andra ord bryr sig USA inte om de som förlorat sina hem. Ja, de husen bombades av israelerna med amerikanska vapen, så tydligen bryr sig Vita huset inte. Tydligen bryr sig inte Bushadministrationen ett smack om det libanesiska folket.

Men det gör ju Hizbollah. USA vägrar sälja moderna vapen till den libanesiska armén. Och tydligen vill Bushadministrationen att de hemlösa i Libanon ska fortsätta vara hemlösa. Om de inte tänker låta Hizbollah göra sitt jobb borde Bushadministrationen kräva av Saniora att göra jobbet själv.

Och ja, hur många gånger har vi fått höra om att Vita huset bannlyst israeliska organisationer?...

Inga kommentarer: