Politik och mellanöstern: Skrämseltaktik?

03 januari 2009

Skrämseltaktik?

På kvällen igår och imorse föll flygblad från stridsplan i himlen över Gaza-remsan. De boende uppmanades att lämna sina hem. Det är ju vad israelerna vill, ett folktomt Gaza. Men vart ska alla de 1,5 miljoner människor ta vägen?

Egypten envisar fortfarande med att vägspärren i Rafah ska vara stängd och på andra sidan väntar tusentals israeler på klartecken för markinvasion av remsan. Samtidigt svälter många civila människor ihjäl, och dör p.g.a lindrigare skador för att mediciner saknas.

Själv trodde jag att israelerna skulle invadera Gaza-remsan redan i mitten av veckan. De vet att de kommer att förlora och därför i ren desperation gå in i Gaza-remsan för att skrapa fram lite resultat. Lite överraskande att de fortfarande väntar.

Men tydligen kör de hårt på den psykologiska delen av kriget som nu pågår. Att de uppmanar alla på remsan att lämna sina hem när de också vet att Gazaborna inte har någonstans att ta vägen säger ju sitt. De gjorde också så i Libanon 2006. I södra Libanon bombade man ju allt, men ju längre norrut man kom, desto mer var det bara av psykologisk krigsföring.

Vi går in på den åttonde dagen av krig. Bara tjugosex dagar kvar tills den totala förolämpningen...

I en artikel på DN.se står det att ingen av de svenska palestinierna i Gaza-remsan vill lämna området. Det påminner mig om mina släktingar i södra Libanon som vägrade lämna området under konflikten 2006. Några av mina kusiner flyttade dit från Sverige för några år sen, och de var på väg att borda ett fartyg som skulle evakuera européer från Libanon men de valde att stanna kvar i landet.

Kan tänka mig att många undrar varför de väljer att stanna. Men nu är det så att i krigens stunder vill man oftast stanna kvar och stötta kampen mot terroristregimen Israel, det hade jag själv också gjort. Behöver inte vara med hjälp av att bära vapen och skjuta mot israeliska soldater, men bara av att stanna kvar för att markera för terroristregimen Israel att jag inte tänker fly från de.

Jag tror att de allra flesta palestinier inte ens har funderat på att fly från Gaza-remsan. Palestina är ju deras land, och de tänker stanna kvar i hemlandet. De flesta är också beredda att ta till vapen för att skydda sig själva och även för självständighetens skull. De kallas motståndsorganisationer, vilket är ju organiserade grupper av människor som kämpar mot ockupationsmakter och terroristregimer.

Trots det kallas de terrorister...vilket också är en skrämseltaktik. Att vara terrorist är inget bra, det är dåligt. Men massmedierna vill sudda ut skillnaderna mellan terrorism och motstånd. Det har de gjort i många år nu.

De enda terroristerna i världen enligt mig är neokonservatister, sionister, fascister och "al-Qaedister" (som jag kallar de). Alla andra som kämpar för sina familjer, frihet och självständighet kallas "Muqawemen" (arabiska), vilket kallas motståndsmän (/kvinnor)...och det är vad det palestinska folket är, en grupp motståndsmän (/kvinnor).

Att folk fortsätter anklaga palestinier för att vara terrorister är beklagligt, och det bevisar den okunskap som finns i samhället. Att anklaga palestinier för att vara terrorister när terroristregimen Israel fortfarande existerar är bland det dummaste man kan göra idag. Tydligen har folk glömt bort motståndet mot Nazityskland...

Inga kommentarer: