Politik och mellanöstern: Inte första gången FN angrips av Israel

08 januari 2009

Inte första gången FN angrips av Israel

De senaste siffrorna från Gaza-remsan säger att mer än 700 personer mördats och 3000 skadats. 220-250 av de dödade är barn och omkring 100 är kvinnor. Resten är män i alla åldrar, varav ungefär hälften inte har någon kontakt av någon sort med Hamas. Vad vissa kallar ett krig, kallar andra det en massaker, folkmord och/eller etnisk rensning. Att oskyldiga människor dör i moderna krig är oundvikligt då alla krig äger rum i tätbebyggda områden nuförtiden. Förr i tiden samlades arméerna på stora fält. Idag samlas de bland civila människor. Men det är väl inte konstigt i detta fall, i Gaza-remsan. 1,5 miljoner människor trängs i ett jättelikt fängelse.

Moskéer, marknader, skolor och sjukhus har bombats av israeliska IAF. För att försvara deras hänsynslösa bombande av civila byggnader påstår man att Hamas gömmer raketer där. Ja, Hamas verkar gömma ett par miljoner raketer i de oändligt många civila byggnader som bombats de senaste veckorna...

Inte bara palestinier har varit utsatta, även FN har angripits. Flertalet skolor som tillhör UNRWA har jämnats med marken med civila människor i de. Återigen påstod israelerna att Hamas gömde sig i dessa byggnader. Och inte nog med det, även UNRWA:s konvojer med mat och mediciner har angripits av israelerna.

Samtidigt när israelerna spelar "snälla" och påstår att man sänt in tusentals ton förnödenheter bombar man fortfarande civila och oskyldiga människor upp i luften. Gaza-remsan behöver nog miljontals ton av förnödenheter, med tanke på att området varit totalt isolerad från omvärlden i snart tre år. Några tusentals ton räcker inte. Särskilt inte när man spränger upp det i luften innan det når till de som behöver hjälp.

Efter raketattacken från södra Libanon i förmiddags läste jag lite runt på andras bloggar och "experter" som ville leka domedagsprofeter på vissa nyhetssajter. Måste säga att vissa är väldigt fantasifulla.
De som nu leker experter borde de åtminstone veta vad som har hänt i Libanon tidigare. Vissa saker som man måste ha i åtanke är Fatah al-Islams belägring av Nahr el-Bared sommaren 2007 och 14:e mars blockets militanta ungdomar som gett sig ut på Beiruts gator mitt i natten för att skjuta på bilar och hus med sina AK-47:or...finansierade av USA.

Som libanes måste jag själv erkänna att även Libanon har problem med säkerheten, men det är inte mycket man kan göra åt saken. Libanon har genom åren blivit en krigsscen p.g.a de olika politiska ideologierna i väst, mellanöstern och i Asien. Hizbollah har lyckats ena landet, inte bara med sin ideologi men också med sin politik. Hizbollah bryr sig om Libanon och dess befolkning, men tråkigt nog finns en del som ogillar Hizbollahs initiativ. Det finns de som vill sätta Libanon i en svår situation, för de tjänar på det. Ett sönderslaget Libanon kan vem som helst ta kontrollen över, och det är just det USA vill...så länge de nya makthavarna inte är på Irans sida så att säga.

Att dessa "experter" håller med varandra om att Hizbollah "inte verkar ligga bakom raketbeskjutningen" för att på slutet av artiklarna ändå påstå att Hizbollah "visst har ett finger med i spelet" är jätteroligt. Politiskt sett är det dumt, men vill man vara komisk så går det...
Annars kan dessa "experter" gärna förklara för mig varför Hizbollah skulle vilja lägga skulden på några frustrerade palestinier för att rättfärdiga ett nytt krig mot regimen Israel. Hizbollah har flera gånger varnat att de är redo för ett krig med Israel vilken dag som helst, och Israel fortsätter bryta mot resolution 1701. Alltså kan Hizbollah anfalla Israel när de känner för det, om de nu vill det.

Sedan fortsätter massmedierna propagera för IDF:s och IAF:s militära styrka. De flesta "experter" anser att IAF kan repetera 33 dagars kriget genom att ödelägga Libanons infrastruktur igen. Dessa "experter" verkar ha missat faktum att Hizbollah nu kan skjuta ner vilket stridsflygplan de vill. Även under 33 dagars kriget hade Hizbollah den möjligheten, men de lät bli att skjuta ner flygplanen av strategiska skäl. Idag har Hizbollah möjligheten att skjuta ner hela israeliska luftvapnet. Men som vanligt vill massmedierna lura oss att tro att ingen kan stoppa terroristregimen Israel...

Inga kommentarer: