Politik och mellanöstern: Massakern i Gaza-remsan fortsätter, men motståndet fortsätter och blir bara starkare

15 januari 2009

Massakern i Gaza-remsan fortsätter, men motståndet fortsätter och blir bara starkare

Antalet martyrer i Gaza-remsan är runt 1060 personer medan 5000 är skadade, varav vissa har fått men för livet. 20 dagar sedan första bomben föll över remsan fortsätter striderna och som vissa börjar säkert inse är det knappt två veckor kvar tills 33 dagars "spärren" bryts. Hizbollah och Israel stred i 33 dagar mot varandra. Om Hamas och palestinierna lyckas stå ut mot de israeliska aggressionerna i 33 dagar eller mer kommer detta försvaga Israels militära enhet för alltid. Hamas är mindre än Hizbollah, och Gaza-remsan är mindre än Libanon.

Efter att en kemisk anläggning i Ashdod träffats av en Qassam raket startade en kraftig brand som ännu inte släckts. Qassam raketer har avfyrats mot alla israeliska bosättningar de senaste 24 timmarna i en respons mot eskaleringen i remsan.

Striderna fortsatte efter gryningens timmar och pågår ännu. De senaste 48 timmarna har omkring 20-30 israeliska soldater stupat medan över hundra skadats då mer än ett dussin pansarvagnar förstörts samtidigt när dussintals israeliska soldater skjöts ner av prickskyttar. Många israeliska soldater har dödats i bostadshus (tillhörande palestinska familjer)vid gränsen när palestinska motståndsmän stormat de. Vissa hus som var belägrade av israeliska trupper har bombats.

Den desperationen Israel kände av för ett par veckor sen är rena promenaden jämfört med hur det är just nu. 20 dagar har gått. Alltså, snart 3 veckor. Trots det har man inte lyckats stoppa Hamas. Dessutom har palestinska militanta blivit starkare de senaste dagarna och lyckats genomföra fler avancerade operationer mot israeliska trupper med stor framgång.

För att ge er en bra bild av detta, bombade israeliska stridsflygplan UNRWA:s huvudkontor i Gaza-remsan. Vad jag förstått varade man en hel del mat och mediciner i byggnaden. I Libanon bombade IAF FN baser för att skrämma iväg FN från landet. Samma gör man även i Gaza-remsan, tydligen.

Jag tror att de flesta insett hur svaga de israeliska trupperna är. Gaza-remsan har varit isolerat i tre år. Nu, 20 dagar sen första bomben föll har israeliska generalerna fortfarande inte uppnått något av sina mål.
Men jag tror att det också handlar om religiös övertygelse. Anledningen till att Hizbollah lyckades besegra de israeliska trupperna var just p.g.a att de trodde på Allah väldigt djupt. Palestinierna har samma form av övertygelse, vilket verkar vara den avgörande faktorn i kriget. Jag tror inte att avsaknaden av 4000 pansarvagnar och 2000 stridsflygplan är avgörande...

6 kommentarer:

Iyad sa...

Det är klart att moderna vapen, pansarvagnar och flygplan är avgörande för att vinna ett krig. Nej, krigarna måste ha en vilja. Israel anfaller Gaza och palestinierna skyddar Gaza. Att skydda är inte samma sak som att anfalla. Att skydda skapar mer vilja. När frihetskämparna ser hur många kvinnor och barn dör, byggnader förstörs och maten inte är tillräcklig så skapar även de mer aggression och vilja. En annan sak som är den största anledningen till att frihetskämparna är så starka är som du säger, deras tro. Dem är inte rädda för att dö, och detta spelar väldigt stor roll. De israeliska soldaterna är en av de fegaste i världen. Al-qassam(Hamas) och andra grupper vittnar om att de israeliska soldaterna skriker som hundar. Första dagen de gick in med marktrupperna så grät till och med några soldater av rädsla.

Tror du det är omkring 100 dödade israeliska soldater? Vad jag vet så är det ca 50-60 nu. Jag kanske har fel.

Iyad sa...

Det är klart att moderna vapen, pansarvagnar och flygplan INTE är avgörande för att vinna ett krig. (glömde ordet "INTE" i föregående inlägg). Nej, krigarna måste ha en vilja. Israel anfaller Gaza och palestinierna skyddar Gaza. Att skydda är inte samma sak som att anfalla. Att skydda skapar mer vilja. När frihetskämparna ser hur många kvinnor och barn dör, byggnader förstörs och maten inte är tillräcklig så skapar även de mer aggression och vilja. En annan sak som är den största anledningen till att frihetskämparna är så starka är som du säger, deras tro. Dem är inte rädda för att dö, och detta spelar väldigt stor roll. De israeliska soldaterna är en av de fegaste i världen. Al-qassam(Hamas) och andra grupper vittnar om att de israeliska soldaterna skriker som hundar. Första dagen de gick in med marktrupperna så grät till och med några soldater av rädsla.

Tror du det är omkring 100 dödade israeliska soldater? Vad jag vet så är det ca 50-60 nu. Jag kanske har fel.

Ibrahim sa...

Ja exakt. Israeliska trupper är de invaderande trupperna i det här kriget, vilket påverkar det hela. Och det handlar även om en väldigt stark övertygelse.

Redan förra veckan snackade man om 50-60 dödade. Måste ju nått 100 idag, med tanke på att IDF förlorat närmare 10 pansarvagnar idag.

Anonym sa...

"edan förra veckan snackade man om 50-60 dödade. Måste ju nått 100 idag, med tanke på att IDF förlorat närmare 10 pansarvagnar idag."

Har du nån källa för detta påstående?

Ibrahim sa...

TV-kanalen al-Quds rapporterade det igår. Vet inte om någon liknande information på nätet. Men jag utgår ifrån att detta stämmer då stridigheterna eskalerade under morgontimmarna igår.

Ska se om jag kan hitta något.

Ibrahim sa...

Hittade bara det här, som filmades igår. Man ser klart och tydligt att en pansarvagn träffas av en granat.

http://se.youtube.com/watch?v=Z9fdRLeSocw