Politik och mellanöstern: Martyrer är hjältar

15 januari 2009

Martyrer är hjältar

Eli Göndör, Doktorand i Islamologi vid Lunds universitet skrev en artikel på DN som jag tycker är väldig intressant. Dock misstänker jag att de på redaktionen gjort små ändringar i artikeln innan den publicerades. Eller så har Eli Göndör lite tråkiga åsikter. Vad vet jag?...

Det jag reagerade på är avsaknaden av den hela bilden av vad martyrskap verkligen är. Många förknippar martyrskap i samband med strid mot judar, vilket är fel. Visst koncentrerar man på mycket kriget mellan araberna och israelerna just nu. Det är ju ett väldigt bra exempel i mina ögon.

Så, vad är en martyr? En martyr är en muslim som dör när han/hon försvarar sig själv, sin familj, sina vänner, egendomar, hem, bil/bilar o.s.v.
Eftersom palestinierna förlorat sina hem och egendomar och försöker försvara sina rättigheter blir de martyrer när de dör enligt Koranen. Att fienden i detta fall är israeler eller judar är inte viktigt, trots den eviga konflikten mellan Islam och Judendomen.

Vad många inte förstår, även bland muslimerna är att kravet för att räknas som martyr är inte så högt, så länge man dör när man försvarar sina rättigheter. Det kan räcka med att man blir rånad och ihjälskjuten. Vägrar man lämna av sig sin mobiltelefon som man jobbat för att ha råd med och blir dödad räknas man som martyr.
Så, man måste inte kriga mot judar och dö för att bli martyr...som vissa verkar tro.

Palestinierna har växt upp med ockupationen, terrorn och eländet. Två tre generationer har aldrig fått känna smaken av frihet och självständighet. Miljontals människor lever i skuggan av en demokratiförklarad terroristregim som världen förrädiskt kramar varje sekund som passerar. Barn växer upp i en ovänlig miljö och tvingas inse att deras syfte är att kämpa mot ondskan här på jorden. Dessa barn växer upp och blir senare soldater och politiska ledare i organisationer som Hamas och Fatah. Och de här barnen som växt upp i ockupationen och terrorn tvingas av omvärlden att acceptera ockupationen och terrorn.

Hamas vet att alla som kämpat mot ockupationen och dött är hjältar. Det är de som gjort skillnad. Även de som bara är små barn och aldrig fått chansen att växa upp för att göra någon skillnad blir martyrer.

Att kämpa för sina rättigheter handlar inte bara om att delta i demonstrationer och höja plakaten mot skyn, det handlar även att kämpa för sina rättigheter till döden. Döden fick många européer möta i kampen mot fascismen för inte så länge sen, närmare bestämt under andra världs kriget. Hyllas inte de som hjältar? Jo, det gör de. Men varför gäller det inte palestinierna, de som kämpar mot samma form av fascism?

Att många muslimer vill bli martyrer är inget konstigt. Vem vill inte vara en hjälte i den här mörka världen?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som kan vara av intresse att känna till i sammanhanget är att Göndör inte bara är doktorand i islamologi, en titel som är medvetet vald för att dölja hans åsikter bakom ett sken av vetenskaplighet, Göndör har dessutom tjänstgjort i IDF och varit aktiv i Svensk Israel-information.

Göndör är med andra ord långt ifrån den oberoende forskare som betraktar konflikten från en upphöjd akademisk position. Han är en propagandist som försöker ursäkta de israeliska krigsbrotten dold bakom sin akademiska titel.

Ibrahim sa...

Att han tjänstgjort hos IDF kände jag inte till. Tack för informationen.

Lite förvånande att man inte hört något från honom tidigare. Pro-sionister brukar vara snabba med att skriva artiklar och ledare när något händer.