Politik och mellanöstern: Israel skjöt sig själv i foten

05 januari 2009

Israel skjöt sig själv i foten

Egypten kontaktade Hamas ledning för att starta ett fredssamtal mellan Hamas och den israeliska regimen. Egyptens initiativ kommer säkert från Israel, som troligen insett att Hamas bara blivit starkare de senaste dagarna och därför vill avsluta den väpnade konflikten så snart som möjligt.

Ehud Olmert och de andra ministrarna i Knesset sa inte mycket om de målen under massakern i Gaza-remsan. Först ville man utplåna Hamas, men nu nöjer man sig med att bara försvaga Hamas.

Så, låt oss ponera att det blir en vapenvila idag. Israelerna drar sig ut ur Gaza-remsan och hjälpsändingar kommer in för att hjälpa de tiotusentals människor som är i akut behov av mat, mediciner och rent vatten. Och sen vad? Hur kommer människorna i Gaza-remsan kunna gå vidare med livet efter att fler än 500 människor mördats och 2600 skadats?

Vad vi alla kan vara överens om är att Hamas blivit starkare de senaste dagarna. Bara i Västbanken finns hundratusentals som är redo att gå med i Hamas militära gren. I den muslimska världen kan vi räkna de i miljontals. Även om kriget skulle vara över kommer Egyptens och Jordaniens ledare utsättas för stora demonstrationer, vilket kommer att leda till deras fall. Samma dag då Mubaraks regim faller kommer vapen och soldater välla in till Gaza-remsan för att angripa Israel, och det här kommer att hända ganska snart. Frågan är inte om det kommer att hända, utan när.

Det Israel har gjort har väckt upp många människor världen över. Israel har väckt upp en sovande björn, och den är hungrig och arg. Och jag tror inte att björnen tänker gå och sova innan den fått något att äta.

Samtidigt när Israel genomför ett folkmord dyker det fortfarande upp folk som försvarar Israel, främst på bloggar och även på nyhetssajter. Oftast rabblar de upp faktum att Hamas skjutit fler än 6000 raketer mot Israel, utan att nämna varför Hamas gjorde det. Sen klagar man på att israeler aldrig får leva i fred. Så, israelerna förväntar sig seriöst att de ska få leva i fred när de ockuperar och bombar sina grannar?

Jag kan inte fatta att folk ännu idag kan försvara något som Israel. Har folk glömt bort de mänskliga rättigheterna? Är det bara "de israeliska rättigheterna" som gäller idag?

Hur hade världen reagerat om 500 israeler dödats? Ta och fundera på det i 3-4 minuter.

Inga kommentarer: