Politik och mellanöstern: En ny valuta i diskussion

27 januari 2009

En ny valuta i diskussion

Varje gång det går dåligt för den svenska kronan börjar EMU-förespråkare gnälla om att ersätta kronan med euron. Så var det i mitten av 90-talet, och så är det även den här gången. Skillnaden från då och nu är att den svenska kronans värde nu minskat ytterligare än gång.

Finanskrisen håller i sig, och troligen lär vi inte se någon tillräcklig förbättring under 2009. Det är i sådana här tider man vill jaga syndabockar. Vem/vilka ligger bakom finanskrisen?

Om jag får svara på frågan måste jag lägga skulden på den auktions-liknande handeln runt om i världen. På flera börser pågår en som sagt auktionsliknande handel, som innebär att aktier säljs för högre belopp än vad de egentligen är värda. När aktierna till ett bolag tippas att gå upp i värde vill naturligtvis många köpa ett antal aktier av bolaget. De "korrupta" börserna ser sina chanser och trissar upp priserna försäljningspriserna för aktierna för att dra in lite mer pengar. Alla transaktioner på börserna är ju avgiftsbelagda.

När detta pågår dag in och dag ut skapas en spricka i världsekonomin. De verkliga priserna ersätts av drömpriser, vilket förändrar förutsättningarna för pengaflödet. Det här kombinerad med en världsekonomi som är känslig mot illasinnade rykten sätter igång en ond cirkel, där aktieägare blir så rädda att de försöker sälja av sina aktier till nästan vilket pris som helst. Den här onda cirkeln kan pågå hur länge som helst, eller tills ryktena urholkas.

Kapitalismens funktion är också skyldig till de då och då återkommande finanskriserna. Kapitalismen är uppbyggd runt lån med ränta och obegränsad likviditet. Med ränta på dessa pengar/resurser som ibland inte existerar i verkligheten (bara på pappren) kan det bli farligt. Ibland räcker det med att trycka upp nya sedlar, men det sänker valutan, vilket amerikanerna verkar ha låtit bli att göra. Den amerikanska dollarn har ökat i värde sen finanskrisens början, och har blivit drygt två kronor dyrare sen slutet av 2007.

Hade de tryckt upp fler sedlar hade det troligen mildrat krisen, men det hade varit droppen för oljeländerna som brukar överväga att byta till euron varje gång dollarn minskar i värde. Om oljeländerna hade övergett USD hade det slagit ut USA som en inflytelserik supermakt i världen.

Det här är troligen den huvudsakliga orsaken bakom finanskrisen i USA, som p.g.a sina ekonomiska band med Europa och Asien slagit ner hela världsekonomin, och än idag sparkar på den genom att låta bli att hantera problemet med likviditeten.

I diskussionerna om att byta till euron här i Sverige är jag ganska neutral. Jag tror inte att ett valutabyte lär påverka oss så länge världsekonomin är fastlimmad med USA och dess kapitalism. Om vi tar Iran som ett exempel (som inte märkt av något av finanskrisen om man nu bortser från de fallande oljepriserna) inser man att de länder som inte har några ekonomiska band med USA är mer stabila än de som har sådana band.

Slutsats
Om vi här hemma i Sverige vill lösa krisen och förebygga framtida kriser är ett valutabyte till euro en relativ onödig åtgärd. Jo, visst blir det lättare att hantera pengar när man reser till andra EU-länder (bortsett från Storbritannien och Danmark), men Sverige är även då lika mycket utsatt för finanskriser. Vill vi lösa det här problemet är det dags att ifrågasätta funktionerna i världsekonomin och kapitalismen, och inte bara här hemma i Sverige utan överallt i världen. Världen har förändrats sen kapitalismens intåg. Det är dags för en ny struktur i världsekonomin.

Inga kommentarer: