Politik och mellanöstern: Vapenvila?

07 januari 2009

Vapenvila?

För att lugna ner israeliska nerver efter 11 dagar av raketbeskjutning valde Israel att införa en "vapenvila som hålls tre timmar varje dag". Jag vet inte om detta stämmer, vissa källor säger inget om att någon vapenvila ska hållas tillfälligt varje dag.

Israelerna påstår att syftet med vapenvilan är att hjälpa palestinierna genom att tillåta att nödhjälpen kommer in. Undrar hur mycket av hjälpen som får komma in, och om den egentligen gör någon skillnad. Gaza-remsan har ju isolerats i tre år, det är mycket som måste få komma in innan allt är bra igen.

Jag tror inte att israelerna tänker släppa in särskilt mycket, det skulle sluta med en omvänd effekt. Genom att släppa in en begränsad mängd av mat och mediciner lättar man på trycket mot den israeliska militären. Dessutom ger man palestinierna en bild av Israel som en hjälpsam granne som bara "vill det palestinska folket väl". Det kanske gör det svårare för Hamas.
Med lite propagering kan även Mahmoud Abbas få stöd bland Gazaborna.

Jag tror snarare att vapenvilans syfte är vad jag tidigare nämnde, att minska trycket på den israeliska militären men också för att ge lite andningsluft till de israeler som suttit i skyddsbunkrarna de senaste dagarna. Strömmen slogs ju ut i delar av södra ockuperade Palestina, så luftkonditioneringen fungerar inte i vissa skyddsrum. Det kan bli riktigt varmt och fuktigt då och då.

Under dagen diskuterade Hamas och Israel om det "fredsavtalet" som Egyptens Hosni Mubarak tog initiativet till att forma. Man ställde villkor till Israels fördel, och som förväntat förkastade Hamas det. Kanske ville man testa var Hamas gräns går, men kanske vill man inte ens ha fred och därför ställer villkor som Hamas omöjligen kan acceptera. Att Hamas förkastar förslaget medan Israel och Mahmoud Abbas accepterar det kan också misstolkas, eller snarare vinklas av massmedierna till Hamas nackdel och Israels fördel. Redan nu kan man läsa att Israel "bara vill ha fred" och därför accepterat ett fredsinitiativ medan Hamas "bara vill ha krig".

Jag tror inte att Israel vill ha fred, för annars hade de aldrig ockuperat Palestina.

Inga kommentarer: