Politik och mellanöstern: UNIFIL utanför Gaza?

20 januari 2009

UNIFIL utanför Gaza?

Tyskland, Frankrike och Storbritannien erkände det misslyckade försöket med att förmedla vapenvila mellan Israel och Hamas i Egypten, men sa att man inte "slösade bort tid" och har jobbat på en annorlunda lösning. De tre länderna har enats om ett förslag, som även den skickades till Egypten om att låta UNIFIL (United Nations Interim Forces In Lebanon) patrullera Gaza-remsans kust.

Syftet med förslaget är att försöka stoppa vapensmugglingen till Hamas och de andra palestinska motståndsorganisationerna.

Men saken är att UNIFIL:s uppdrag är bunden till resolution 1701, vilket säger att UNIFIL:s jobb är att förhindra väpnade konflikter mellan Libanon och Israel. UNIFIL får bara röra sig runt i södra och centrala Libanon, och då måste FN-medlemmarna fatta ett beslut om UNIFIL även ska patrullera Gazas kust.

Förslaget från de tre europeiska länderna är löjligt då det skickades till Egypten istället för FN:s högkvarter i New York. Jag skrev om British Gas och deras förhandlingar med Israel om att borra efter olja utanför Gazas kust igår. Tydligen är ännu fler länder inblandade i det här...

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=70884&language=en

Inga kommentarer: