Politik och mellanöstern: Saudi Arabien varnar Israel

19 januari 2009

Saudi Arabien varnar Israel

Japp, det är sant. Trots att Saudi Arabien och Israel inte har en officiell allians har de samarbetat med varandra i hemlighet. Libanesiska LF och PSP tränades av Israel och beväpnades av Saudi Arabien, vilket är ett av flera liknande exempel.

Men efter den ensidiga vapenvilan som även Hamas valde att respektera är det Israel som är förloraren i konflikten. Ehud Olmert trodde att "kriget" (massakern) skulle vara över efter 2-3 dagar, men det höll på i 22 dagar. Och efter 22 dagar var det Israel som gav upp. Så, p.g.a det tvingades de "moderata" arabiska ledarna att se sanningen i vitögat, vilket är att Israel aldrig kommer att vara den stormakten man hoppats på.

När ett lag i sportens värld förlorar tenderar det att förlora supporters. Så är det även i politikens värld. När Israel förlorade kriget tvingades Saudi Arabien som sagt att höja rösten mot Israel. Annars hade Saudi Arabiens ledare riskerat att dödas i ett omfattande uppror. Detsamma gäller Egyptens Mubarak och Jordaniens Kung Abdullah.

Ja, Saudi Arabien hotar Israel. Men ta inte varningen på allvar. Visst är det bra att arabiska ledare verkar enas, men jag tror att de saudiska ledarna fortfarande hejar på Israel.

Det är svårt att säga om Saudi Arabien tar ställning mot Israel i framtiden. Risken finns att de fortsätter sitt samarbete med Israel under bordet, men eftersom det muslimska gemenskapheten stärks i den muslimska världen just nu kan de pro-israeliska ledarna i Saudi Arabien få det väldigt svårt att fortsätta samarbetet med Israel.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivit,

Anonym sa...

Om man läser andra källor än svenska och amerikanska "mainstream" ser man att de israeliska förlusterna varit kring 60 döda soldater. Detta mörkas förstås av dem.

Alice sa...

Tja, bra blogg! Åker in bland favoriterna.

Ibrahim sa...

Andreas och Alice. Tack! :)

Anonym.
Vad jag hört har Israel erkänt att de förlorat omkring 40 soldater. Men det de erkänner ska man multiplicera minst med 5.

I Libanon kriget påstod Israel att de förlorade drygt 80 soldater. Hizbollah sa att mellan 450 och 750 israeliska soldater dödades, och det är väl inte konstigt då Hizbollah förstörde omkring 200 Merkava's.