Politik och mellanöstern: Internationella lagar bör även gälla för Israel

28 januari 2009

Internationella lagar bör även gälla för Israel

Finns en massa exempel på krigsförbrytare som gripits och ställts inför rätta. Strax efter andra världskrigets slut tog många länder och även FN upp kampen mot krigsförbrytare som flytt. Även Israel deltog i sökandet efter nazistledare.

Efter massakrerna i Afrika greps många krigsförbrytare och ställdes inför rätta. Efter konflikten på Balkan greps många krigsförbrytare och ställdes inför rätta. Saddam Hussein greps i slutet av 2003 och hängdes för drygt ett år sen. Krigsförbrytare ska gripas och ställas inför rätta, det har den civiliserade världen bestämt.

Men för Israel däremot gäller helt andra lagar. Det är troligen det enda (och de apartheid lagar de tillämpar) som gör Israel unikt här i världen. Israel har brutit mot alla krigslagarna om och om igen. Först mördade man tusentals palestinier på 40-talet, sen fortsatte man göra det år efter år. Sen lät de genomföra en massaker i Sabra och Shatila i Libanon på 80-talet, med hjälp av falangisterna i landet. Det senaste i raden av exempel är massakern i Gaza-remsan som pågått under den senaste månaden.

Trots att vi har klara bevis på att israeliska militären begått brott mot krigslagarna samt mänskliga rättigheterna gör ingen något åt saken. Det där med att avsätta Saddam Hussein var en stor sak, men USA verkar inte vara lika intresserad av att bura in Ehud Olmert, eller än mindre, att hänga honom. Det beror naturligtvis på det pro-israeliska inflytandet i landet, men amerikanerna är ju inte dumma. De kan också det här med demokrati, frihet och mänskliga rättigheter.

Jag har ju märkt att kritiken mot Israel i USA tagit fart sen sommaren 2006, och jag antar att anti-sionismen lär få starkare fäste i landet efter massakern i Gaza-remsan. Det är kanske nu som amerikanerna verkligen fått nog av Israel, trots att Vita huset och Pentagon rullar vidare med sin pro-sionistiska politik.

Ännu ett problem med att låta bli att döma Israels brott mot de mänskliga rättigheterna är att de internationella lagarna, vars syfte är att skydda den enskilde individen, respekteras mindre av andra länder i framtiden. Andra ledare kan få för sig att FN inte bryr sig när civila människor behandlas illa. Dessutom blir dessa lagar svagare tekniskt sett, då de inte tillämpas på alla.
De starkaste lagarna är de som alla människor respekterar, och så är inte fallet med de internationella lagarna för tillfället.

Sida vid sida om finanskrisen tycker jag att Israels brott är de viktigaste att hantera för FN just nu. Den civiliserade världen måste markera var gränsen går, annars förfaller den.

Värt att läsa.
http://aftonbladet.se/kultur/article4269132.ab

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Sida vid sida om finanskrisen tycker jag att Israels brott är de viktigaste att hantera för FN just nu. Den civiliserade världen måste markera var gränsen går, annars förfaller den"

- Absolut. Men vi får ej heller låta andra konflikter låta hamna i skuggan av Israel. Exempelvis darfurkonflikten eller kriget i Kongo, som har kostat miljontals människoliv de senaste 10 åren.

Ibrahim sa...

Håller med. Det är viktigt att internationella samfund uppmärksammar alla konflikter, för reglerna gäller ju som sagt alla länder.

Vad gäller Kongo har omvärlden ändå försökt göra mer för att lösa situationen där borta. Laurent Nkunda, en av de som ligger bakom striderna greps för inte så länge sen. I Darfur borde man definitivt göra mycket mer.